Identifikovani posmrtni ostaci 13 Srba stradalih tokom rata u Hrvatskoj

U Zagrebu su danas identifikovani posmrtni ostaci 13 osoba srpske nacionalnosti stradalih tokom rata devedesetih u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.10.2019.

15:24

Identifikovani posmrtni ostaci 13 Srba stradalih tokom rata u Hrvatskoj
Ilustracija: Depositphotos/dbajurin

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, danas je obavljena identifikacija posmrtnih ostataka 13 osoba srpske nacionalnosti, stradalih tokom rata u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine.

Kako je saopšteno iz Komisije Vlade Srbije za nestala lica, posmrtni ostaci ekshumirani su u Glini, Šašu, Ličkoj Jasenici, Malom Kozincu, Tušilovcu, Gornjem Sjenaku i Poljanama, a identifikovani su metodom analize DNK.

Navodi se da su pored predstavnika porodica, identifikaciji prisustvovali i članovi monitoring tima Komisije za nestala lica i da će sahrana posmrtnih ostataka biti obavljena u skladu za željama članova porodica.

Dodaje se da su od 2001. do 2019. godine, iz registrovanih, masovnih grobnica i pojedinačnih grobnih mesta ekshumirani posmrtni ostaci više od 1.400 žrtava srpske nacionalnosti stradalih u oružanim sukobima u Hrvatskoj kao i da su posmrtni ostaci više od 980 identifikovanih žrtava predati porodicama radi sahrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: