Tekstilna industrija u lošem stanju

Srbija u prvih šest meseci u industriji tekstila ostvarila spoljnotrgovinski deficit u iznosu od 114,1 miliona dolara.

Izvor: B92

Utorak, 21.12.2004.

18:21

Default images

U prvih šest meseci, prema podacima Privredne komore Srbije, izvezeno je za osam odsto manje tekstilnih proizvoda i odeće u odnosu na 2003. godinu, dok je vrednost uvoza veća za oko 60 odsto. Proizvodi tekstilne i odevne industrije učestvuju u ukupnom izvozu prerađivačke industrije Srbije sa oko 6,9 odsto, dok je učešće ovih proizvoda u uvozu oko 4,3 odsto.

Zarade u tekstilnoj industriji prema podacima PKS su najniže u okviru prerađivačke industrije. Prosečna zarada zaposlenih u julu 2004. godine kod proizvodnje prediva i tkanina bila je 3.614 dinara, a kod proizvodnje odevnih predmeta i krzna 2.684 dinara.

U Srbiji radi 1.341 preduzeće koje se bavi proizvodnjom tekstila, u njima radi 62.323 radnika, kažu u Privrednoj komori Srbije. Od ukupnog broja preduzeća, u društvenoj svojini je svega 12 odsto, ali u njima je zaposleno najviše radnika - 33.436. U privatnoj svojini se nalazi 82,2 odsto preduzeća u kojima je zaposleno 14.463 radnika, dok je u mešovitoj svojini 81 preduzeće ili šest odsto od ukupnog broja tekstilnih preduzeća, ali u njima je zaposleno 14.424 radnika.

Prema podacima PKS-a iz oktobra, do 30. septembra 2004. godine privatizovano je 46 preduzeća industrije tekstila i odeće, a na aukcijskoj prodaji bilo je još 71 preduzeće. U postupku restrukturiranja, prema podacima PKS, nalazi se devet tekstilnih preduzeća "Beogradski vunarski kombinat", "Kluz" iz Beograda, "Prvi maj" iz Pirota, "Javor" Ivanjica, "Ljubiša Miodragović" iz Prijepolja, "Leteks" iz Leskovca, "Rudnik" iz Gornjeg Milanovaca, "Iti" iz Ivanjice i "Raška" iz Novog Pazara.

U stečaju se nalaze osam preduzeća, među kojima je pet iz Beograda - "Beogradski pamučni kombinat", "22. decmbar", "Partizanka", "Zelengora", "Beko", dva kruševačka "Jastra" i "Zvezda" i jedno preduzeće iz Mladenovca "Ineks Crvena Zvezda". Mere Vlade Srbije uvedene su kod tri preduzeća: "Gama" iz Užica, "Dragoš" iz Pirota i "Rudnik" iz Gornjeg Milanovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: