Radosavljević: Srbija je natopljena fašizmom

Predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević izjavio je da je Srbija "natopljena fašizmom" i ocenio da mladi ljudi zbog toga odlaze iz zemlje.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2018.

00:12

Radosavljević: Srbija je natopljena fašizmom

"Narodi koji imaju ovoliko desničarskih organizacija kao što ih ima Srbija - nemaju budućnost", rekao je Radosavljević na tribini Antifašističke koalicije u Nezavisnom društvu novinara Vojvodine (NDNV).

Pravnica Sofija Mandić ocenila je da su fašizam i ekstremizam u institucijama u Srbiji.

"Fašisti su sa margine došli u centar i sa njima se upravlja iz centra. Antifašisti su gurnuti na marginu", kazala je Mandić.

Istoričar Milovan Pisari ocenio je da "nismo u stanju da shvatimo kolio brzo fašizam raste", ne samo u Srbiji, već i u Evropi, u zemljama poput Mađarske i Italije.

"Naravno, fašizam nema isti pojavni oblik kao dvadesetih i tridesetih godina prošlog veka, ali je situacija slična kao tada, jer se danas primenjuju vrlo slične politike prema migrantima, kao što su se primenjivale prema Jevrejima", ocenio je Pisari.

On je dodao da u Srbiji vlada konfuzija, a da su građani zbunjeni "jer su četnici proglašeni antifašistima, iako sa antifašizmom nemaju baš nikakve veze".

Na tribinu "Gde stanuje ekstremizam?" predstavljen je i deo rezultata istraživanja i mapiranja ekstremizma u Vojvodini.

Projekat "Mapiranje ekstremizma i građanski otpor - Srbija 2018" sprovode Centar za podršku ženama i vojvođanska Antifašistička koalicija, uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbija.

Tribina je organizovana povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: