Vučić o Praljku: Ne bih se rugao i nazivao kukavičkim

Činu Slobodana Praljka pred Haškim tribunalom se ne bih rugao ni na koji način, niti bih ga nazivao kukavičkim, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.11.2017.

11:28

Vučić o Praljku: Ne bih se rugao i nazivao kukavičkim
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

“Ali bih zato imao šta da poručim ljudima u EU povodom različitih aršina i izjava o Srbiji i Hrvatskoj povodom poslednjih presuda“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, pokušaće da na sastanku sa predstavnicima zemalja EU u Briselu istakne "čemu je Srbija izložena, a kako se nekad prave slepi i glupi kada je neko drugi u pitanju".

Vučić je rekao da su iz Srbije nakon presude generalu VRS Ratku Mladiću mogle da se čuju samo izjave sa akcentom na budućnost i iskazivanju poštovanja svim žrtvama, ne bežeći od teških tema.

“A kakve su bile reakcije u regionu... Budućnost niko nije pomenuo. Bavili se Srbijom i Srbima, nažalost“, kaže Vučić.

“Kako je to moguće da su svi za ponešto osuđeni, samo niko ni za jedan zločin nad Srbima“, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, 95 procenata građana Srbije smatra da je “presuda Ratku Mladiću protivpravna, loša i da ne korespondira sa činjenicama“ i dodaje: “Ali na šta bi ličilo da ja kao predsednik države izađem pred javnost i kažem da sam protiv te presude, da je on heroj i da ćemo pokušati da osporimo presudu. A iz Hrvatske kritikuju. ’Vi Srbi oko Haga vodite računa šta ćete da kažete, a mi koji smo u EU govorićemo protiv Tribunala’ i jedne jedine presude im se ne sviđa. Koga ljudi zavitlavate više? Šta hoćete da pravite od nas?“

Govoreći o pitanju nestalih osoba Vučić je rekao da on želi da se to reši, ali da “vi u Hrvatskoj javnosti ne možete da kažete da je više nestalih Srba nego Hrvata. Nisu se valjda Srbi Krajišnici sami poubijali?“
On je dodao da je licemerno što je Srbiji zamerano što je u jednoj prilici penzionisani general Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim tribunalom, održao predavanje na Vojnoj akademiji.

"Je l’ to hoćete da nas napravite da nismo normalni. Da ono što važi za vas ne važi za nas. Jeste vi normalni? I posle nam kažu da nismo nešto ispunili za poglavlja. Ko nije ispunio? Hoćete da vas molimo? Nećemo. Nemojte da otvorite nijedno poglavlje", rekao je Vučić.

Suđenje šestorici Hrvata u "slučaju Prlić" prekinuto je u sredu nakon što je jedan od optuženih Slobodan Praljak popio otrov nakon što mu je izrečena presuda.

Praljku, koji je bio načelnik Glavnog štaba Hrvatskog veća odbrane (HVO), izrečena je kazna od 20 godina zatvora, nakon čega je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno "popio nešto iz male čašice".

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu", kazao je Praljak.

Njegova braniteljka je rekla da je "popio otrov", a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja delova BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: