Svet 0

15.03.2024.

12:56

Zatvoriće granice?

Finska planira da usvoji privremeni zakon koji bi joj omogućio da zatvori granicu za tražioce azila koji dolaze preko Rusije, rekao je danas finski premijer Peteri Orpo.

Izvor: Tanjug

Zatvoriće granice?
EPA-EFE/TOMI HANNINEN

Podeli:

Finska je u više navrata prošle godine zatvarala sve granične prelaze sa Rusijom usled porasta broja dolazaka ljudi bez validnih dokumenata za ulazak u Evropsku uniju iz Somalije, Maroka, Pakistana, Kenije, Sirije i Jemena.

Preko zime je ipak stiglo još tražilaca azila i finska vlast veruje da bi ti brojevi opet mogli da porastu kad nastupi toplije vreme, prenosi Rojters.

Iz Helsinkija su u decembru prošle godine naveli da Moskva namerno sprovodi migrante do granice, u vidu "hibridne operacije" osvete Finskoj za saradnju sa SAD, što je Kremlj demantovao.

"Finska mora biti spremna za mogućnost da Rusija sprovodi produženi pritisak", rekla je ministarka unutrašnjih poslova Finske Mari Rantanen.
 

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: