Svet 7

19.04.2024.

22:23

Izrael napao Iran; Gađana vojna baza; "Ovo je znak moći"

Izrael je rano jutros napao Iran ispalivši projektile na ovu državu.

Izvor: B92

Izrael napao Iran; Gađana vojna baza; "Ovo je znak moći"
Profimedia

Podeli:

Svetski mediji su pod oznakom "hitno" preneli ovu vest.

Jedan projektil je pogodio teritoriju Irana, potvrdili su američki zvaničnici za Si-Bi-Es njuz, prenosi Bi-Bi-Si.

Završeno

20:38

Grosi: Ne ciljajte nuklearna postrojenja

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi upozorio je zemlje da ne ciljaju napade na iranska nuklearna postrojenja.

U Isfahanu, gde je izvršen napad, postoji nekoliko nuklearnih objekata u zemlji. Grosi je za PM program BBC Radija 4 rekao da mu je laknulo kada je čuo da nijedno nuklearno postrojenje nije pogođeno u napadu.

"Napad na iranska nuklearna postrojenja bio bi užasna stvar", kaže Grosi. Grosiju smatra da se ovih dana u svetu pojavljuje pitanje gađanja nuklearnih objekata i da IAEA smatra da je to žalosno.
 

19:26

"Nećemo dozvoliti da nas uvuku u sukob"

Jordan neće dozvoliti da se nađe u centru sukoba između Irana i Izraela i time ugrozi bezbednost svojih građana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje, citirajući reči koje je jordanski šef diplomatije Ajman Safadi uputio iranskom kolegi Hoseinu Amirabdolahijanu.

"Safadi je naglasio da trenutna eskalacija služi samo da skrene pažnju sa izraelske agresije na Gazu, čije zaustavljanje mora biti prioritet", dodaje se u saopštenju, prenosi Al Džazira.

17:53

Protesti u Teheranu

Vernici u Teheranu okupili su se na demonstracijama nakon izraelskog napada na Iran.

Ljudi su uzvikivali "smrt Izraelu", "smrt Americi" i "smrt cionistima" dok su mahali iranskim i palestinskim zastavama, javlja Skaj njuz.

Profimedia/Fatemeh Bahrami / Anadolu/ABACAPRESS.COM

17:05

Akcija francuske policije sprečavanja terorističkog napada

17:02

Raisi poručio: Naš napad je znak moći

Iranski predsednik Ebrahim Raisi tvrdi da je napad Teherana na Izrael "znak moći".

Iran je prošlog vikenda lansirao više od 300 dronova i projektila na Izrael, ali je pričinjena mala šteta.

Govoreći pred masom u gradu Damgan, predsednik Raisi je rekao da je napad pokazao "gvozdenu odlučnost iranske nacije."
 

15:22

"Ovo je udar na ceo region"

"Izraelska agresija na Iran predstavlja eskalaciju protiv regiona," rekao je Rojtersu visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri usred izveštaja o napadu izraelske bespilotne letelice na iransku vojnu lokaciju.

Hamasova teroristička grupa je deo "Osovine otpora" koju vodi Iran, zajedno sa libanskim Hezbolahom i grupama u Siriji i Iraku.
 

15:05

Do sutra ujutru obustavljeni letovi

Nemačka avio-kompanija Lufthanza obustavila je letove za Izrael i Irak do subote ujutro.

Avio-kompanije grupe do Tel Aviva u Izraelu i Erbila u Iračkom Kurdistanu obustavljene su do 5 ujutro po GMT zbog "trenutne situacije", rekao je portparol za AFP.

Lufthanzina podružnica Austrian Airlines takođe je odlučila kao "meru predostrožnosti" da danas obustavi letove za jordansku prestonicu Aman, kao i za Erbil i Tel Aviv "kako bi se sveobuhvatno ponovo procenila bezbednosna situacija".
 

14:22

Blinken: SAD nisu bile umešane u napad

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio da SAD nisu, ni na koji  način, bile umešane u sinoćnji izraelski napad na teritoriju Irana.

13:23

Iran poslao poruku preko Rusije: Ne želimo eskalaciju

13:22

SAD osuđuje napad Irana na izrael, ali ne i obratno

13:21

Američki državni sekretar: Posvećeni smo izraelskoj bezbednosti

12:50

Oglasila se Rusija

Rusija se zalaže za uzdržanost između Irana i Izraela i odbacivanje odluka koje bi mogle da dovedu do eskalacije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"U svakom slučaju, nastavljamo da se zalažemo za uzdržanost strana i odbijanje bilo kakvih radnji koje bi mogle da izazovu dalju eskalaciju tenzija", rekao je novinarima Peskov, prenela je agencija RIA Novosti.

On je istakao da iz Izraela nije bilo zvaničnih izjava o napadu na Iran i da je prerano komentarisati situaciju bez razumevanja detalja.

"Još nije bilo zvaničnih izjava iz Izraela, dok proučavamo ove informacije, smatramo da je prerano davati bilo kakve komentare bez razumevanja detalja", rekao je Peskov.
 

12:28

Snimak gađanja cilja u Libanu

12:28

"Smatraćemo da je Iran odgovoran za eskalaciju"

12:27

Irački mediji objavili fotografije oborenih dronova

11:46

CNN objavio: Kraj direktnih udara

11:45

Izraelski mediji objavili video napada Hezbolaha

11:44

Bajdenova administracija razmišlja da Izraelu pošalje pomoć u oružju, vrednu milijardu dolara

11:43

Aviokompanije otkazale letove ka Izraelu

10:17

Gosti TV Prva prokomentarisali napad Izraela

Izvor: Prva tv

10:12

Poruka glasi: Mogli smo da pogodimo, ali nismo...

Džerusalim post je objavio da je Izrael, sinoćnjim napadom na Iran, poslao jasnu poruku Iranu tako što je pogodio cilja "skoro odmah pored" nuklearne lokacije u Isfahanu. Drugim rečima, kako se navodi, poruka Iranu bi glasila: "Odlučili smo da ovoj put ne gađamo vaša nuklearna postrojenja, ali smo mogli...".

10:07

Analitičar: Ograničen udar

Džonatan Lojd iz Centra za novu američku sigurnost kaže da izveštaje o napadu tek treba proveriti, ali da sve ukazuje na to da je reč o ograničenom udaru Izraela kao odgovoru na napad Irana tokom vikenda. "Hteli su da pokažu da mogu da napadnu osetljive mete unutar iranske teritorije", rekao je Lojd. 

10:07

Fon der Lajen: Apsolutno neophodno da region ostane stabilan

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozvala je Iran, Izrael i njihove saveznike da se uzdrže od eskalacije na Bliskom istoku. "Apsolutno je neophodno da region ostane stabilan i da se sve strane uzdrže od daljih akcija", rekla je fon der Lajen, nakon sasgtanka sa finskim premijerom Peterijem Orpoom u Finskoj.

09:45

Delovanje iranske PVO

09:45

Sirija: Izrael je i nas napao

09:45

Oglasio se Oman

09:29

Iran obzerver: Izrael neće ovo priznati

08:51

Još jedan izvor tvrdi: Napad je bio infiltriran

Iran za sada nema plan da momentalno odgovori Izraelu na njihov sinoćnji napad, izjavio je jedan neimenovani iranski zvaničnik Rojtersu.

"Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nismo primili nikakav spoljni napad, a diskusija više teži ka infiltraciji nego napadu spolja", rekao je iranski zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

08:44

Brodovi u Golfskom zalivu na oprezu

Britanska kompanija za pomorsku bezbednos "Ambrey" saopštila je da je svim komercijalnim brodovima koji plove kroz Golfski zaliv i zapadni Indijski okean savetovano da budu u pripravnosti zbog izraelskog napada na Iran.

08:34

Analitičar: Napad izveden iz Irana; Infiltrirali su se

Mini-dronovi kojima je napadnut Iran su lansirani iz samog Irana, tvrdi iranski analitičar, navodeći da su se napadači "infiltrirali". 

Iranski zvaničnici pak navodi da nikakva šteta nije napravljena.

08:17

IAEA: Nema štete na nuklearki

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA saopštila je da nema detektovane štete na nuklearnu elektranu u Isfahanu. Pozivaju se sve strane u konfliktu dsa se maksimalno uzdrže od eskalacije.

08:02

Iran potvrdio: Da, napadnuti smo

Iran potvrdio da je napadnut i da su gađani sa dve lokacije. Lansirane su serije, kako su naveli "mikro dronova", koje su oborene.

07:59

Američkim diplomatama stiglo upozorenje

Američka administracija uputila je zahtev osoblju ambasade SAD u Izraelu da ne putuju van "bezbednosne" teritorije usled izraelskog napada na Iran. KOnkretno im je rečeno da ne napuštaju Tel Aviv.

07:58

Prvo oglašavanje iz iranske vojske

U napadu tokom noći u Isfahanu nije pričinjena šteta, rekao je državni viši komandant iranske vojske Siavoš Mihandoust, prenosi Times of Israel. On je dodao da je buka koja se čula tokom noći u Isfahanu uzrokovana sistemima protivvazdušne odbrane koji su gađali "sumnjivi objekat".

07:55

Pre napada razgovarano sa Ostinom

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin razgovarao je u četvrtak sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o "regionalnim pretnjama i iranskim destabilizujućim akcijama na Bliskom istoku", saopštio je Pentagon.

07:47

Iran: Obnovljeni letovi nakon dejstva PVO iznad Isfahana

Avio letovi u Iranu, koji su jutros bili suspendovani, ponovo su uspostavljeni, javlja iranska novinska agencija IRNA.

Letovi ka pojedinim gradovima bili su obustavljeni nakon aktiviranja iranske protivvazdušne odbrane iznad Isfahana i izveštaja da su se u toj oblasti čule eksplozije.

07:15

Australija: Napustite Izrael, velika opasnost

Australija poručuje svojim građanima da napuste Izrael ako je moguće, pozivajući se na "veliku pretnju vojnih represalija i terorističkih napada", izdajući slično upozorenje za palestinske teritorije.

"Pozivamo Australijance u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama da odu ako je to bezbedno", navodi Ministarstvo spoljnih poslova u obaveštenju o putovanju.

07:15

Gađana vojna baza

Gađana je vojna vazdušna baza u blizini Isfahana u Iranu, preneo je Njujork Tajms.

Njujork tajms citira tri iranska zvaničnika koji su  potvrdili da je napad pogodio vojnu vazdušnu bazu u blizini Isfahana.

07:13

Odjekuju eksplozije

07:11

Izrael napao Iran

07:11

Prvi snimci izraelskog udara

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci navodnih napada Izraela na Iran.

Na njima se vidi kako nebo svetli, verovatno od delovanja iranske protivvazdušne odbrane.

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: