Svet 2

17.04.2024.

23:05

Uništena vojna baza; "Ovo je opomena"

I dalje je neizvesno kako će Izrael odgovoriti na napad Irana. Kabinet izraelskog premijera podeljen je po tom pitanju, a izraelski saveznik SAD poručuje Netanjahuu da odgovor mora biti suzdržan.

Izvor: B92.net

Uništena vojna baza; "Ovo je opomena"
Profimedia

Podeli:

Grupa nezavisnih eksperata, koje je imenovao Savet UN za ljudska prava, saopštila je da je Izrael, napadom na iranski konzulat u Damasku, prekršio međunarodno pravo. S druge strane, Žozep Borelj najavljuje sankcije EU protiv Irana povodom napada na Izrael.

Za to vreme Izraelske odbrambene snage nastavljaju da bombarduju Pojas Gaze, ali i položaje Hezbolaha u Libanu. U poslednjem napadu ubijene su tri osobe, a Izrael tvrdi da je među njima i komandir Hezbolaha.

Završeno

22:12

Uništena izraelska baza Nevatin

21:42

Šolc pozvao Izrael da se uzdrži od masovnog uzvratnog udara na Iran

Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas Izrael da se uzdrži od masovnog uzvratnog udara na Iran i da se fokusira na regionalnu diplomatiju kako bi dodatno izolovao iranski režim.

Obraćajući se novinarima u Briselu, uoči samita lidera EU, Šolc je rekao da će na sastanku biti reči o najnovijim dešavanjima na Bliskom istoku i diplomatskim naporima da se spreči širi sukob u regionu.

On je ocenio da je dobro što je Izrael, zajedno sa prijateljima i saveznicima, i moćnom protivvazdušnom odbranom, u velikoj meri uspeo da se odbrani od iranskog napada, tako da je šteta veoma ograničena.

20:05

Počeo samit Evropskog saveta u Briselu, u fokusu napad Irana na Izrael

U Briselu je večeras počeo vanredni dvodnevni samit Evropskog saveta, tokom kojeg bi lideri EU trebalo da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, kao i odnosima sa Turskom, situaciji u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, nakon najnovije eskalacije sukoba tokom vikenda, kada je Iran napao Izrael raketama i dronovima.

Prema nacrtu saopštenja u koje je uvid imao Rojters, lideri EU osudiće napad Irana, potvrditi posvećenost bezbednosti Izraela i pozvati sve strane, uključujući Liban, da spreče nove tenzije.

19:34

Hezbolah u napadu na sever Izraela ranio 14 vojnika

Najmanje 14 izraelskih vojnika ranjeno je danas, od kojih je šestoro u težem stanju, u napadu libanskog Hezbolaha na vojni objekat na severu Izraela, saopštile su Izraelske odbrambene snage (IDF).

Hezbolah je potvrdio da je lansirao rakete i dronove na vojni objekat na severu Izraela, a IDF je saopštio i da su izraelske snage posle napada "pogodile izvor vatre" u selu Arab Al Aramše, prenosi Rojters.

IDFje juče saopštio da je izraelska vojska u vazdušnim napadima ubila dva komandanta militantne grupe Hezbolah, dok je ta grupa uzvratila ranjavanjem tri osobe u Izraelu.

18:22

Savet bezbednosti UN bi u petak trebalo da se izjasni o punopravnom članstvu Palestinaca u UN

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u petak bi trebalo da se izjasni o zahtevu Palestinaca za prijem u punopravno članstvo u UN.

Očekuje se da će Sjedinjene Države, saveznik Izraela, blokirati palestinski zahtev jer bi se na taj način priznala palestinska država, navodi Rojters. Savet bezbednosti koji broji 15 članova trebalo bi da glasa u petak u 15 časova po lokalnom vremenu (19.00 po srednjeevropskom vremenu).

U nacrtu rezolucije koja će biti podneta generalnoj skupštini UN preporučuje se da "država Palestina bude primljena u članstvo Ujedinjenih nacija", potvrdile su diplomate izveštaču britanske agencije.

15:42

Nemačka: Bliski istok ne sme da sklizne u nepredvidivu situaciju

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila je danas da je na sastanku sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom naglasila da Bliski istok "ne sme da sklizne u situaciju čiji je ishod potpuno nepredvidiv".

"To ne bi nikome bilo od pomoći, ni sigurnosti Izraela, ni desetinama taoca koji su i dalje u rukama Hamasa, ni mnogim ljudima u Iranu koji pate pod tim režimom, ni ostalim državama u regionu koje prosto žele da žive u miru", rekla je Berbok.

"Svi sada moraju da se ponašaju razborito i odgovorno", dodala je Berbok pre odlaska iz Izraela, prenosi Rojters.

Ona je bila u sedmoj poseti Izraelu u naporu da pomogne deeskalaciju tenzija od napada Hamasa na tu zemlju 7. oktobra prošle godine.

15:21

Vođa političkog biroa Hamasa sastaje se sa Erdoganom u Turskoj za vikend

Vođa političkog biroa Hamasa Ismail Hanije otputovaće ovoga vikenda u Tursku na razgovore sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, javila je danas turska televizija NTV.

Planirani sastanak dolazi više od nedelju dana nakon što je Hanije izgubio sedam članova porodice, troje dece i četvoro unučadi, u izraelskom vazdušnom napadu na njihov automobil u severnom Pojasu Gaze.

Erdogan, koji je od početka rata u Pojasu Gaze bio jedan od najsnažnijih branilaca Hamasa i kritičara Izraela, potvrdio je da će primiti Hanijea za vikend, prenela je Al Džazira.

15:21

"Tenzije na Bliskom istoku pretnja za smanjenje kamatnih stopa u evrozoni"

Najveća pretnja potencijalnom smanjenju kamatnih stopa u evrozoni su tenzije na Bliskom istoku, izjavio je danas član upravnog odbora Evropske centralne banke (ECB) Robert Holcman.

"U ovoj fazi, mislim da je najveća pretnja geopolitika, jer smo videli šta se dogodilo na Bliskom istoku", rekao je Holcman za Si-En-Bi-Si na marginama prolećnog sastanka Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu.

Njegovi komentari su u skladu sa stavovima drugog člana upravnog odbora Evropske centralne banke Olija Rena koji je istakao da su najveći rizici za monetarnu politiku rat u Ukrajini i tenzija između Irana i Izraela.

13:33

Još jedno upozorenje: Odgovor na najmanju invaziju biće masovan i oštar

Iranski predsednik upozorio da bi "najmanja invazija“ Izraela donela "masovnu i oštru" reakciju, jer se region priprema za potencijalnu izraelsku odmazdu nakon iranskog napada tokom vikenda.

Predsednik Ebrahim Raisi govorio je u sredu na godišnjoj vojnoj paradi koja je bila izmeštena u kasarnu severno od glavnog grada Teherana, sa svog uobičajenog mesta na glavnom putu u južnom predgrađu grada.

12:45

Katarski premijer: Razgovori o taocima u delikatnoj fazi

Katarski premijer i ministar spoljnih poslova šeik Mohamed bin Abdulrahman el Tani kaže da su razgovori o primirju u Gazi i oslobađanju talaca u "delikatnoj fazi".

"Trudimo se što je više moguće da rešimo ovaj kamen spoticanja", dodao je on, ne iznoseći dalje detalje.

11:53

Ministri G7 o sankcijama Iranu

Ministri spoljnih poslova zemalja članica G7 sastaju se danas u italijanskom odmaralištu Kapri, a na dnevnom redu su pozivi na uvodjenje novih sankcija prema Iranu zbog njegovog napada na Izrael, kao i veca pomoc Ukrajini.
Očekuje se da ce lideri G7 sa sastanka uputiti poziv Izraelu da bude uzdržan nakon iranskog napada tokom vikenda, preneo je AP.

11:53

Vafa: U napadima IDF-a na Gazu ubijeno desetine ljudi, veliki broj povređenih

U izraelskim vazdušnim napadima na Gazu danas je ubijeno na desetine Palestinaca, dok je veliki broj povređen, javlja Vafa. Severno od grada Gaze šestoro ljudi je ubijeno, a nekoliko povređeno, dok su istočno od ovog grada ubijene još dve osobe, a devetoro se vodi kao nestalo ispod urušenih zgrada.

U južnom delu Pojasa Gaze ubijeno je sedmoro ljudi, uključujući četvoro dece, a kako navodi Vafa, izraelske snage bombardovale su kuću u gradu Rafa i ubile nekoliko ljudi, među kojima su i deca.

Kamp Nuseirat je sedmi dan zaredom pod raketnim i artiljerijskim bombardovanjem, a izraelski buldožeri i tenkovi napreduju u blizini severnog dela Nuseirata i vrše čišenje zemlje u blizini postrojenja za desalinizaciju vode severno od kampa, javlja Vafa.

Palestinska agencija navodi da se određen broj žrtava još uvek nalazi pod ruševinama i na putevima, a da spasilačke i ekipe hitne pomoći nisu u mogućnosti da dođu do njih.

11:51

33.899

10:11

Izraelski desničari blokiraju prilazak pomoći za Gazu

10:10

Iz Libana već poletelo 10 projektila na Izrael

10:08

Izrael se pita: Kako su razvili oružje uprkos tolikim sankcijama?

10:07

Reisi: Opreacija precizna, proračunata i služi kao opomena

09:09

Hezbolah gađao Izrael

Hezbolah je jutros ispalio nekoliko raketa iz Libana na bazu Biranit.

IDF kaže da nije bilo povređenih, a vojnici granatiraju mesta lansiranja.

09:09

IDF: Uništeni raketni bacači u Gazi, bili pripremljeni za napad na Izrael

Kako IDF tvrdi, pripremljeni raketni bacači uništeni su u centralnom delu Pojasa Gaze, gde je u toku operacija protiv Hamasa.

U toku operacije, na periferiji kampa Nuseirat, vojska navodi da su vojnici ubili brojne naoružane ljude i uništili lokacije koje su koristile terorističke grupe tokom proteklog dana, uključujući pozivanje na vazdušne napade.

Prema IDF-u, izveden je jedan vazdušni napad na ćeliju koja je upravljala naoružanim dronom.

Vojska takođe navodi da su trupe Nahal brigade koristile dron da ubiju jednog revolveraša, a drugog su ubili snajperskom vatrom.

Među drugim ciljevima koje su pogodili bili su podzemni raketni položaji, osmatračnice i druga infrastruktura, dodaje IDF.

08:15

Američki političar tvrdi: Hamas će pobediti

08:14

700 kamiona pomoći za Gazu

08:13

Iran: Ovo je početak...

08:12

194. dan je sukoba Izraela i Hamasa

08:12

IDF gađao 40 meta

08:08

Nisu uspeli

Komitet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija za razmatranje o primanju Palestine kao punopravne članice UN saopštio je da nije uspeo da da jednoglasnu preporuku po tom pitanju.

Vlasti Palestine tražiće možda već ove nedelje glasanje u SB o primanju te države kao punopravne članice u UN, što bi praktično značilo priznavanje Palestine kao države, prenosi Rojters.

Do sada je nezavisnost Palestine, koja trenutno ima status posmatrača u UN, priznalo 138 od 193 članice tog tela.
Prijavu Palestine mora da odobri SB, gde Sjedinjene Američke Države, saveznik Izraela, mogu da stave veto na glasanje.
 

  • Sve najvažnije vesti o sukobu Izraela sa Hamasom, ali i Iranom, pratite na našem LIVE Blogu

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: