Svet 0

17.04.2024.

13:29

Kameron upozorio: Jasno je...

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron po dolasku u Jerusalim izjavio da je jasno da Izrael "donosi odluku kako će da deluje".

Izvor: B92.net

Kameron upozorio: Jasno je...
Tanjug/Yui Mok/PA via AP

Podeli:

Kameron se u Jerusalimu pridružio drugim ministrima spoljnih poslova u molbama jevrejskoj državi da izbegne veliku eskalaciju protiv Irana.

Podsetimo, Bliski istok se nalazi na ivici velikog sukoba nakon što je Izrael zapretio da će odgovoriti na iranski napad bez presedana tokom vikenda, u kojem je na jevrejsku državu lansirano 300 dronova i projektila - od kojih je većina presretnuta.

Teheran je zauzvrat upozorio da će odgovoriti na svaku odmazdu, rekavši da će upotrebiti "oružje koje nikada nije koristio" u sopstvenom "bolnom i ozbiljnom" kontranapadu - izazivajući strah da bi sukob mogao izmaći kontroli.

Očekuje se da će se britanski ministar spoljnih poslova sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, koji je obećao da će uzvratiti Iranu.

"Jasno je da Izraelci donose odluku posle iranskog napada", rekao je Kameron u Izraelu, istovremeno izražavajući "nadu" britanske vlade da "Izrael deluje na način koji čini što je manje moguće da ovo eskalira".

Obraćajući se medijima u Jerusalimu, Kameron je rekao: "U redu je pokazati solidarnost sa Izraelom. Ispravno je što smo jasno izneli naše stavove o tome šta bi trebalo da se desi, ali je jasno da Izraelci donose odluku".

"Nadamo se da će to učiniti na način koji će što manje eskalirati ovo i na način koji je, kao što sam juče rekao, pametan i težak. Ali stvarna potreba je da se ponovo fokusiramo na Hamas, na taoce, nazad na dobijanje pomoći, nazad na pauzu u sukobu u Gazi", dodao je on, a prenosi Dejli mejl.

Poseta Kamerona dolazi u trenutku kada i drugi saveznici Izraela pozivaju na smirenost, a ministri spoljnih poslova G7 takođe bi trebalo da se sastanu u Italiji u petak u jeku krize.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: