Svet 20

10.04.2024.

23:46

Rat – dan 777: Novi udar, odjeknule eksplozije; Haos u Ukrajini; Broje mrtve

Rat u Ukrajini – 777. dan.

Izvor: B92.net

Rat – dan 777: Novi udar, odjeknule eksplozije; Haos u Ukrajini; Broje mrtve
Profimedia

Podeli:

Nakon što je objavio na Fejsbuku snimak posledica ruskih udara na Harkov, predsednik Volodimir Zelenski je obišao izgradnju utvrđenja u Harkovskoj oblasti.

Ukrajince je upozorio da Rusija pokušava napadima da istera ljude iz Harkova i regiona. 

Završeno

23:24

Švajcarska: Učešće Rusije u mirovnom procesu – neophodno

Učešće Rusije na konferenciji o mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini, koja će početi u Švajcarskoj, neophodno je za postizanje trajnog mira, izjavio je za Sputnjik portparol švajcarskog Ministarstva spoljnih poslova Pjer-Alen Elšinger.

"Konferencija treba da postavi temelje za mirovni proces. Rusija je više puta izjavila, između ostalog i javno, da nije zainteresovana za učešće na tom prvom sastanku. Mi smatramo da je očigledno da će za postizanje trajnog mira biti neophodno učešće Rusije", rekao je on.
.

23:24

Novi udar, odjeknule eksplozije

Transportna infrastruktura u Odeskoj oblsti bila je meta današnjih gađanja ruske vojske, a prema navodima ukrajinskih medija, oštećena je i jedna benzinska pumpa.
Takođe, ukrajinski mediji su javili i da je u Odeskoj oblasti odjeknulo više eksplozija.
 

20:40

Poginule četiri osobe u napadu na Odesu

U ruskom raketnom napadu na oblast Odese poginule su četiri osobe, uključujući 10-godišnju devojčicu, a povređeno je još sedmoro ljudi, saopštio je guverner Odeske oblasti Oleg Kiper.

"Rusija je napala Odesku oblast balističkim raketama Iskander-M od 18 do 18.30 po lokalnom vremenu", rekao je Kiper ne precizirajući koliko je raketa pogodilo region, prenosi Kijev independent.

Među povređenima je bio i muškarac u teškom stanju kome su amputirani donji udovi. U napadu su oštećeni transportna infrastruktura i kamioni, navodi Kiper.

18:48

Uzbuna za vazdušnu opasnost širom istočne Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je u četiri istočne ukrajinske regije, u Harkovskoj, Poltavskoj, Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se u 17.25 po lokalnom vremenu, a za sada nema informacija o metama gađanja i o nanetoj šteti ukrajinskim vojnim i energetskim objektima.
 

16:45

Napeto kod elektrane


Situacija oko Zaporoške nuklearne elektrane ostaje napeta, ukrajinske snage ne prestaju sa pokušajima da dronovima izvode napade na grad Energodar koji se nalazi u blizini, izjavila je za Sputnjik direktor za komunikacije nuklearne elektrane Evgenija Jašina.
 

16:44

Napad ukrajinskih dronova

14:52

Očajnički korak Ukrajine

Ukrajinski poslanici usvojili su danas prvo čitanje zakona koji bi dozvolio osuđenicima u Ukrajini da služe vojsku, kako bi se pomoglo trupama iscrpljenim nakon dvogodišnjeg rata s Rusijom.

Zakonom je predviđeno da zatvorenici koji odu u vojsku imaju pravo na uslovnu slobodu, dok osuđenicima koji služe kazne za zločine protiv čovečnosti, seksualno nasilje, ubistvo ili zločine protiv nacionalne bezbednosti neće biti dozvoljeno da služe, prenosi Rojters.

U prvom čitanju usvojen je i poseban zakon koji predvidja velike novčane kazne za gradjane koji se ne pridržavaju pravila mobilizacije.

Nije jasno koliko bi dodatnih regruta imalo pravo da se pridruži vojsci ukoliko zakon bude usvojen.

Ukrajinski parlament je takodje počeo da razmatra konačno čitanje zakona o izmenama i dopunama procesa mobilizacije vojske nakon višemesečnih rasprava, a glasanje o tome očekuje se u četvrtak.
 

14:25

Ukrajina: Ovo su gubici Rusije

14:15

Šok? Ostin lupio packu Ukrajini zbog bombardovanja ruskih rafinerija

14:15

Ukrajinske izbeglice zapalile poljsku fabriku

13:48

Potpisano: Ukrajina i Velika Britanija prave oružje

Ukrajina i Velika Britanija potpisale su danas Okvirni sporazum o saradnji u oblastima odbrane i proizvodnje oružja, s namerom da ojačaju ukrajinske proizvodne kapacitete oružja.

"Danas britanske kompanije rade sa ukrajinskim i traže prilike da proizvode više oružja zajedno", izjavio je ukrajinski ministar za strateške industrije Oleksandar Kamišin posle ceremonije potpisivanja sporazuma na vojnoj konferenciji u Kijevu kojoj je prisustvovalo oko 30 britanskih kompanija, a koje su razgovarale o mogućoj saradnjih sa ukrajinskim.

Britanski ministar za trgovinsku politiku Greg Hends kazao je da se nada da će sporazum doprineti učinku Ukrajine na bojnom polju, ali i njenoj ekonomiji, prenosi Rojters.

13:47

Najnoviji izveštaj ruskog Ministarstva odbrane: Uništeni

- Ruske snage uništile su objekat za obuku i porinuće bespilotnih čamaca ukrajinske vojske;
- Oružane snage Rusije su za dan zauzele povoljnije položaje na donjeckom pravcu, odbile četiri napada ukrajinske  vojske;

- Ruska vojska je u poslednja 24 sata pobošljala položaje na kupjanskom pravcu duž prve linije fronta i odbile jedan kontranapad;

- Ruske snage su odbile 11 napada ukrajinskih Oružanih snaga u avdejevskom pravcu;

- Ruska protivvazdušna odbrana je oborila 172 bespilotne letelice i tri avio-bombe „hamer“;

- Grupa snaga „Vostok“ poboljšala je položaje na prvoj liniji fronta na južnodonjeckom pravcu

- Ruske snage su uništile skladište ukrajinske vojske sa 32 haubice i dva pogona za montažu dronova.
 

13:03

Nemačka najavila novu pomoć za Ukrajinu

13:03

Objavljen snimak; Su-34 se spremaju

11:16

Ukrajinska samohodna haubica može da izdrži udar drona; Zelenski najavio povećanje proizvodnje

11:10

Zelenski se zahvaljuje službama koje rade na raščišćavanju ruševina

10:31

Pada Robotin

Na ukrajinskoj TV, vlast se osvrnula na činjenicu da je izgubila većinu prostora vraćenog tokom prošlogodišnje protivofanzive.

Ovo izaziva posebnu nelagodu u redovima ukrajinske vlasti i iz razloga što na nizu drugih pravaca (ne samo tamo gde je trajala kontraofanziva, Oružane snage Rusije postepeno preuzimaju kontrolu nad sve većim brojem teritorija i naseljenih mesta. Tako je pre neki dan podignuta ruska zastava nad zauzetim Pervomajskim, koji se nalazi severozapadno od Donjecka.

Poslanik Zaporoške oblasne rade Sergej Lišenko rekao je ukrajinskim gledaocima na televiziji da je ruska vojska ušla u Rabotino. "Borbe se vode na ulicama samog Rabotina. Takođe na strani Verbovoj, linija borbenog dodira se pomerila u našem pravcu".

Prema Lišenku, ruske trupe "malo po malo potiskuju ukrajinske oružane snage, vraćajući ono što su izgubile tokom ukrajinske protivofanzive".

09:29

Upozorenje za vazdušni napad na Krimu: Obustavljen saobraćaj na Kerčkom mostu

Saobraćaj na Krimskom mostu je privremeno blokiran, saopšteno je na zvaničnom "Telegram" kanalu o situaciji na Krimskom mostu.

"Saobraćaj na Krimskom mostu je privremeno blokiran. Mole se oni na mostu i u zoni inspekcije da ostanu mirni i poštuju uputstva službenika za obezbeđenje transporta", navodi se u saopštenju.

09:24

Ovo dugo nije viđeno: Uništen...

09:12

Opasnost od projektila, poručeno je: Hitno idite u sklonište!

08:15

Eksplozije u Odesi

08:12

Udari "gradom" - gruva

Artiljerija grupe snaga "Jug" izvela je sistemima BM-21 "grad" udare na oblasti koncentrisanja Oružanih snaga Ukrajine na bahmutskom pravcu.

07:48

Volodimir Zelenski je spreman, kreće kontraofanziva?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je Ukrajina razvila plan za novu kontraofanzivu.

Opširnije pročitajte OVDE.

07:34

Objavljeni podaci: Na hiljade ubijenih vojnika; Uništeni tenkovi, borbena vozila

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: