Kosovo 1

26.03.2024.

9:48

Mediji: Šalju tzv. Kosovo u NATO; Stigla prva reakcija Srbije

Najavljeno da će tzv. Kosovo postati pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO.

Izvor: Novosti

Mediji: Šalju tzv. Kosovo u NATO; Stigla prva reakcija Srbije
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Kako pišu mediji ta vest je puštena u etar na dan kada je naša zemlja obeležavala četvrt veka od početka agresije 24. marta 1999. godine, a prema tvrdnjama Novosti jasan je znak da Zapad neće odustati od namera da tzv. Kosovo uvede u međunarodne institucije.

Ova odluka formalno bi trebalo da zaživi 27. maja glasanjem na Parlamentarnoj skupštini NATO u Sofiji.

Predsednik Parlamentarne delegacije Skupštine Srbije pri PS NATO Vladimir Đukanović istakao je da je odluka da se umesto dosadašnjeg statusa lažnoj državi omogući status pridruženog člana - skandalozna.

“U narednom periodu ćemo doneti odluku o našem daljem učešću. Moj stav je da bi u takvoj situaciji trebalo da napustimo učešće u Parlamentarnoj skupštini NATO”, rekao je on.

Profesor Slobodan Zečević, iz Instituta za evropske studije, ocenio je da je time što je Priština u Parlamentarnoj skupštini NATO-a od parlamentarnog posmatrača sada postala pridruženi član i to na godišnjicu početka bombardovanja SR Jugoslavije, znači da "zapadni svet želi da integriše tzv. Kosovo u međunarodne organizacije i da je to još jedan korak ka afirmisanju nezavisnosti".

“Mi smo u neravnopravnoj diplomatskoj borbi, u kojoj Srbija uvek mora da razmišlja o svom narodu koji živi na KiM, potrebi da se izaberu gradonačelnici na severu, kao i formiranju ZSO koja bi Srbima omogućila da ima svoje institucije, obrazovanje, bolnice, kao i privrednu aktivnost”, rekao je on.

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić istakao je da će potez NATO koji je nagradio režim premijera privremenih institucija na KiM izazvati dodatne negativne efekte.

“Ovo je još jedan poraz međunarodne diplomatije koja želi da bude kredibilna, a kada vi posle svega što je Kurti uradio, kao jedini odgovor na ovu situaciju imate dalje promovisanje tog režima i Kosova kao nezavisne države, ovim putem učlanjenjem u parlamentarnu skupštinu NATO, postavlja se pitanje da li imate morala, kredibiliteta, vrednosti, šta je ideja takvog delovanja, kuda to vodi i NATO i međunarodnu zajednicu”, rekao je Miletić.

On smatra da je pomenuta odluka politički čin koji ima motivišuće elemente za sve one koji razmišljaju da treba gaziti Srbe, unižavati ih, proterati ih sa KiM i šalje neprijateljsku poruku NATO kada je Srbija u pitanju.

“Ne samo da se ne poštuje međunarodno pravo, kao i pozicija Srbije i njena ulogu u regionu, nego ispada da se nagrađuje ona strana koja dezavuiše dijalog i bilo kakvo sporazumevanje samo zato što jedna grupa zemalja smatra da Kosovo treba da bude nezavisno”, istakao je.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: