Kosovo 2

19.03.2024.

13:24

Tzv. Kosovo u NATO? "Paradoksalno"

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da bez obzira na najave i pozivanja na mogućnost presedana, ne postoji šansa da Kosovo u skorijoj budućnosti uđe u NATO.

Izvor: Kosovo online

Tzv. Kosovo u NATO? "Paradoksalno"
EPA-EFE/TOMS KALNINS

Podeli:

Prema njegovim rečima, bilo bi paradoksalno da tzv. Kosovo pristupi Alijansi pre Srbije, a takvu mogućnost ne bi dozvolile i mnoge članice među kojima je i Španija.

On je skeptičan da bi NATO u slučaju Kosova primenio posebne procedure.

“Procedure su naravno stvar dogovora, ali do sada je za NATO to bio tabu. Koncenzus svih zemalja je jako bitan, jer NATO je nastao u neka stara vremena koja su drugačije funkcionisala. Nato nije nadnacionalna organizacija, već je čini skup 32 države, računajući Švedsku. Sve su to suverene zemlje, imaju svoju spoljnu politiku i svoje oružane snage. Tabu preko koga stvarno neće preći je koncenzus svih tih zemalja. Kako očekivati ulazak Kosova u NATO ako je jedna od najvažnijih članica Španija koja nije priznala samostalnost Kosova? To je prepreka preko koje se ne može preći“, smatra Radić.

On navodi da tzv. Kosovo iskazuje jasnu ambiciju da bude deo NATO, ali da su ključne dve prepreke.

Prva je da Alijansa, bez posebnih izuzetaka, ne prima zemlje koje imaju nerešene teritorijalne probleme, a druga da bi bilo paradoksalno očekivati da Kosovo može da uđe u NATO pre Srbije.

“Godinama se Srbija nalazi pred vratima NATO-a, s tim što ne kuca na ta vrata jer ne želi članstvo. I zato je formula koja se koristi kod zapadnih sila da srpska vojna neutralnost ne podrazumeva pasivnost u komunikaciji sa NATO. Srbija sarađuje i ima relaksirane odnose sa NATOo. Incident u Banjskoj je to donekle poremetio, ali i dalje je jasno da je težište saradnje srpskih vlasti usmereno ka NATO kada jer reč o odbrambenom domenu. Sarađuje se politički, vojno-tehnički, srpska vojna industrija je oslonjena na tehnologije proizvođača zemalja NATO i bilo bi prilično paradoksalno očekivati da Kosovo može da uđe u NATO pre Srbije“, decidan je Radić.

Upitan da li bi “poseban izuzetak“ za tzv. Kosovo mogao da bude model po kome bi Ukrajina mogla da uđe u NATO, Radić kaže da je nerealno zato što je zbog svog značaja Ukrajina “tema za sebe“ u odnosu na temu tzv. Kosova.

“Šta god naše emocije pokazivale, Kosovo je ipak balkanski problem, problem prostora bivše Jugoslavije, a ne globalni problem. U takvoj situaciji ne verujem da postoji spremnost u Natou da se bilo ko poigrava sa interesima pojedinih članica koje Kosovo ne žele da priznaju i prihvate iz svojih političkih razloga“, kaže Radić.

Dodaje da ti razlozi ne znače po automatizmu i da je reč o državama koje imaju prijateljski stav prema Srbiji.

“To nisu razlozi koji se automatski podrazumevaju da su prijateljski sa srpskom stranom već jednostavno pragmatični razlozi koji ne žele da podrže bilo koju formu separatizma štiteći interes očuvanja sopstvenog integriteta“, ocenjuje Radić.

Upitan šta bi eventualan ulazak tzv. Kosova u NATO značio za Srbiju, vojni analitičar ističe da bi to dovelo do dodatne i radikalne izolacije.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: