Hoće li prokopati kanal do Egeja i smeniti Tijanića?

Da li će naprednjaci u novoj vladi ispuniti obećanje svog (bivšeg) predsednika Tomislava Nikolića iz izborne kampanje da će privremeno zaposliti 800 otpuštenih sudija i tužilaca kako bi preispitali „hiljadu spornih privatizacija“? Hoće li doneti u Srbiju bar deo od obećanih 100 milijardi evra za prokopavanje kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more? Da li će se usuditi da nekako smene Aleksandra Tijanića, kojem tek za tri godine ističe mandat na čelu RTS-a, i hoće li Jorgovanka Tabaković uspeti u nameri da ukine naplaćivanje RTV pretplate? Kako će smanjiti nezaposlenost za devet procenata i da li će istražiti krađu glasova na izborima?

Izvor: Cvejiæ Bojan

Sreda, 04.07.2012.

09:45

Default images

Sva ova obećanja davali su biračima funkcioneri Srpske napredne stranke u izbornoj kampanji, a sada kada su osvojili Andrićev venac i došli na pola koraka do Nemanjine 11, imaju priliku da dokažu koliko su dosledni. Jedno već nisu ispunili - da će Jorgovanka Tabaković biti kandidatkinja za premijerku ukoliko budu formirali vlast.

„Želim da izbegnem samo jednu grešku koju je načinila DS, a to je da sabiram do 126 i da posle trpim pritiske i ucene malih partnera koji postanu nezajažljivi. Ukoliko naša koalicija osvoji najviše glasova, nećemo da ustupimo drugima mesto premijera zarad formiranja vlade, jer bi to bila prevara naroda“, istakao je lider naprednjaka Nikolić u kampanji, a posle predsedničkih izbora, na sednici Glavnog odbora SNS, predstavio je Tabakovićevu kao buduću predsednicu Vlade Srbije.

Sadašnji predsednik Republike u ime svoje (bivše) stranke najavio je i da će pronaći rešenje za Kosovo, zatim sprovesti „ozbiljnu borbu“ protiv sistemske korupcije, doneti novi Zakon o javnim nabavkama koji će uštedeti pola milijarde evra godišnje, ali i ograničiti kamate bankama.

„Neću da budem zadovoljan ako za prve četiri godine mandata u svakoj kući bar jedno ne bude zaposleno. Ako je bilo jedno, da bude dvoje“, glasi jedno od Nikolićevih obećanja.

Kada je reč o zapošljavanju, tadašnji lider SNS najavio je u kampanji i da će privremeno zaposliti 800 otpuštenih sudija i tužilaca kojima će dati rok od dva meseca da preispitaju sporne privatizacije. „Postoje privatizacije koje su bile pljačkaške i EU je označila bar 20 takvih, a ima ih i mnogo više. Mora da se istraži kako je došlo do toga. Obećavam vam da će svi krivci će biti kažnjeni“, istakao je bivši predsednik SNS.

Još pre raspisivanja izbora, Nikolić je naglasio i da će smeniti Aleksandra Tijanića sa mesta direktora RTS-a, jer mu „ne treba sluga“ na toj funkciji. „Kad gledate dnevnik RTS-a, dođe vam da plačete od besa koliko slikaju Srbiju kao najnapredniju zemlju na svetu, a sve uništeno i upropašćeno“, obrazložio je svoje stavove Nikolić.

I funkcionerka SNS Jorgovanka Tabaković dotakla se RTS-a u izbornoj kampanji. „Predlog kako da građanima uštedimo jeste da ih lišimo suvišnog troška - neplaćanjem i ukidanjem televizijske pretplate“, rekla je Tabakovićeva pred samo raspisivanje izbora.

Nesuđena kandidatkinja za premijera najavljivala je i smanjenje birokratije, bolje uslove života za oficire, ali i istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Jedno od „kontroverznijih“ naprednjačkih obećanja je i da će u periodu do deset godina zahvaljujući njima biti izgrađen kanal Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more, što bi Srbiji donelo 100 milijardi evra stranih investicija i povezale se rečne, drumske i železničke saobraćajnice, energetika, poljoprivreda i ekologija.

Funkcionerka SNS Zorana Mihajlović rekla je da će za četiri godine smanjiti nezaposlenost za devet procenata izgradnjom termo i hidroelektrana.

Aleksandar Vučić obećao je smanjenje broja ministarstava na 15, agencija, zavoda, biroa i saveta sa 136 na manje od 50, kao i ukidanje funkcija državnih sekretara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: