"Veća izlaznost u drugom krugu odgovara Tadiću"

Nekoliko sati pred početak izborne tišine kandidati za drugi krug predsedničkih izbora Boris Tadić i Tomislav NIkolić i partneri koji su ih podržali pozvali su birače da u nedelju 20. maja izađu na izbore i ne prepuste drugima da umesto njih biraju predsednika kakvog žele, a analitičari upozoravaju da će odziv biti veoma važan momenat izbora 20. maja.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.05.2012.

19:54

Default images

Kandidat koalicije "Izbor za bolji život" Boris Tadić je tokom kampanje između dva kruga više puta ponovio da građani treba da izađu na izbore u što većem broju.

On je poručio i da građani ne treba da dozvole da nadvlada atmosfera straha koju, kako smatra, njegovi politički oponenti pokušavaju da nametnu, već da hrabro izađu na izbore i obezbede da Srbija bude mirna, stabilna i prosperitetna.

Poziv biračima da izađu na izbore i glasaju za njega, a "kazne" Tadića uputio je predsednički kandidat koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić.

"U nedelju imamo poslednju šansu za promene. Nemojte kažnjavati sebe tako što ćete ostati kod kuće. Bolje kaznite Tadića za sve ono što je obećao, a nije ispunio. Jer, ukoliko ne glasate, to će biti isto kao da ste glasali za Borisa Tadića. Izadjite i glasajte, za bolju budućnost vas i vaše dece", istakao je Nikolić.

Od početka predizborne kampanje za opšte izbore više nevladinih organizacija uključilo se različitim projektima u podsticanje birača da se odazovu na izbore, a jedan od njih je i sport naslovljen "Izaberi da drugi ne bi birali umesto tebe", snimljen na inicijativu NVO Centar E8 i namenjen pre svega mlađoj populaciji.

Direktor "Ipsos Stratedžik marketinga" Srđan Bogosavljević izjavio je da je izlaznost građana u drugom krugu predsedničkih izbora 20. maja veoma važna, ali da je primetno da je njihovo interesovanje da glasaju znatno manje nego na ranijim predsedničkim izborima.

"Izlaznost je važna sa aspekta važnosti funkcije i čitavog demokratskog procesa u Srbiji, ali ono što sada vidimo je činjenica je da je interesovanje za drugi krug mnogo manji nego za prethodne druge krugove na ranijim izborima i očekujem manju izaznost nego 6. maja, ali i ranijih godina", kazao je Bogosavljević Tanjugu.

On je rekao da je ranijih godina, konfrotacija, odnosno podela na proevropsku i antievropsku "struju" bila veća, pa je vladala i veća motivisanost građana da glasaju za jednu od te dve opcije.

"Sada imamo efekte krize, realno lošu ponudu, a vladajuće garniture nisu uspele da objasne koliko je bila teška kriza i sav teret neuspeha prihvatile su na sebe", kazao je Bogosavljević navodeći i da se opozicione stranke nisu nametnule kao nosioci rešenja, već kao kritičari postojećeg.

On takođe smatra da su "otvoreno negativne" predizborne kampanje dodatno umanjile "birački entuzijazam".

Govoreći o tome zašto je važno da što veći broj građana glasa u drugom krugu, on je rekao da je to bitno jer je drugi krug - krug odluke i da je 6. maja biran kandidat za predsednika, a da se u nedelju bira budući predsednik.

"Važno je da građani kažu ko njima odgovara i da se pokaže za koju vrstu Srbije i za koji simbol države se opredelju, odnosno da li se opredeljuju za Srbiju koju simboliše Tomislav Nikolić ili onu koju simboliše Boris Tadić. To je jedan demokratski instrument građana", kazao je Bogosavljević.

Politički analitičar Milan Nikolić napominje da je teško proceniti kolika će biti izlaznost građana u drugom krugu, ali da je učešće građana u izbornom procesu u što većem broju važno budući da biraju kandidata za koga veruju da će obezbediti bolji život narednih godina.

On ocenjuje da veća izlaznost više odgovara Tadiću.

"Da li će izlaznost biti veća nego u prvom krugu teško je reći... Mislim da je veliko interesovanje građana da glasaju i da je poslednja polemika Borisa Tadića i Tomislava Nikolića podigla interesovanje građana da izađu i glasaju u drugom krugu", kazao je Nikolić Tanjugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: