Hronika 19

28.03.2024.

23:12

Treći dan potrage: Procurili novi detalji istrage; "Teren je naporan"; Gde je Danka?

Potraga za nestalom dvogodišnjom devojčicom Dankom Ilić iz Banjskog Polja, kod Bora, nastavila se i treći dan.

Izvor: B92.net

Treći dan potrage: Procurili novi detalji istrage; "Teren je naporan"; Gde je Danka?
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr

Podeli:

Policija je proverila bazne stanice i izvršila veštačenje mobilnih telefona roditelja, kako bi se potvrdilo s kim su bili u kontaktu u periodu kada je devojčica nestala.

Nastavak potrage biće obavljen operativnim putem, nakon što je utvrđeno da se devojčica ne nalazi u krugu od 10 kvadratnih kilometara od mesta nestanka.

Izvor: Milica Savić/ Prva TV

Završeno

22:55

"Teren je naporan"

U potragu za dvogodišnjom Dankom uključilo se više od hiljadu ljudi – od civila do profesionalaca. Na terenu su bili pripadnici lokalne policije, Sektora za vanredne situacije, kao i članovi dobrovoljnih lovačkih društava. Dan nakon potrage, Aleksandar Kušljić, lokalni lovac, govori da je teren nemilosrdan.

"Teren je naporan. Mi tu obavljamo lov. Jedno malo dete ne može to da pregazi. To je veliki teren," rekao je lovac Aleksandar Kušljić, prenosi Blic.

22:53

Komšinica: "Možda sam mogla da je spasim"

Treći dan otkako su Banjsko polje, Bor, ali i cela država na nogama. Kako je dvogodišnje dete misteriozno nestalo, da li je kidnapovano, da li je dobro – ova i druga pitanja nizala su, kako među meštanima, tako i na društvenim mrežama sa kojih je krenula i informacija o nestanku.

"Ko bi ostao imun na ovako nešto? Kuću sam ustupila svima ko god da je hteo da popije šolju čaja, kafe. Kad već nisam mogla u potragu za njom, barem na taj način ljude da ispoštujem koji su došli da pomognu. Bila sam u njivi, nisam videla devojčicu. Kažu da je bila ispred moje kuće, možda bih je i spasila,"rekla je meštanka Živana Trajković za "Blic TV".

22:32

Pas Zigi kreće u potragu

Pas za spasavanje iz ruševina i potragu za ljudima, kreće večeras iz Novog Sada sa vatrogascima u Bor da se priključi u potrazi za malom Dankom, saznaje se nezvanično.

Milos Tesic/ATAImages

22:25

Ovo su muškarci uhapšeni u BiH

21:51

Snimak hapšenja u BiH

Izvor: MUP

21:49

Dankin deka: "Čekam informacije od policije"

Novinari "Blica" razgovarali su danas sa dekom nestale Danke Ilić (2), 48 sati od kada je devojčica nestala. Kako kaže, i dalje nema nikakvih novih informacija o nestanku unuke.

"Čekam", kratko je rekao.

Na pitanje novinara "Blica" da li ima nade da će sve biti dobro, da će naći Danku, kaže: "Da, imam, čekam informacije od policije. Snaja i moj sin otišli su na informativni razgovor tamo. Ja ne mogu se čujem sa njima, ni sa jednim, ni sa drugim. Nisam ih video kada su završili informativni razgovor juče. Nisam se čuo ni sa prijateljima, ni sa kim od kada je Danka nestala, zbog istrage, dok se ona ne završi", kaže deka nestale Danke Ilić.

On se osvrnuo i na bagere koji su čistili imanje.

"To nije moje, to je od mojih prijatelja, od snajkinih roditelja", kazao je on.

21:37

Pojavile su se nove informacije o potrazi

Izvor: TV Prva

21:36

Otkriven identitet trojice uhapšenih

Policija BiH je saopštila imena uhapšenih koji su na društvenim mrežama tvrdili da su povezani sa nestankom Danke.

Prema dostupnim saznanjima, uhapšeni su Bashar Tufankiji, Zakuan Tufankiji i Muhamed Tufankiji.

Oni su uhapšeni na području opštine Hadžići.

21:28

Pas Zigi kreće u potragu za Dankom

Kako nezvanično saznajemo sa društvenih mreža, pas Zigi koji je obučen za spašavanje iz ruševina i potragu za ljudima, kreće večeras iz Novog Sada u Bor, sa ekipom vatrogasaca spasilaca, da kako bi se priključio u potrazi za malom Dankom.

Zigi je postao javnosti poznat posle razornog zemljotresa u Turskoj, kada je pomagao u pronalasku zatrpanih ljudi, jer je specijalno treniran za to.

21:14

Gašić otišao iz Bora; Dežura policija

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić napustio je večeras mesto gde je nestala mala Danka Ilić kod Bora, kao i pripadnici vatrogasne jedinice, javlja reporter Tanjuga.

Ceo tekst pročitajte ovde.

20:26

Velika napetost

U mestu gde je nestala Danka Ilić vlada velika napetost, a meštani sa strepnjom iščekuju nove informacije o devojčici.

18:37

Čisti se teren i odvozi smeće; Na terenu bageri i kombinirka

Bageri su od jutros ispred pojate gde je devojčica Danka Ilić (2) nestala pre 48 sati u Banjskom polju kod Bora.

Danas nije bilo kopanja, već je isključivo rađeno na čišćenju terena na kojem je devojčica nestala - dvorište i ambar u kojem se nalazilo seno i slama. Tri bagera i dalje aktivno vade smeće iz dvorišta, a jedan kamiončić sve to odvozi.

Osim bagere stigla je i mašina kombinirka kako bi policija raščistila imanje koje je prepuno drva i šiblja. dvorišta iznose i seno i slamu. Bageri već satima iznose smeће iz dvorišta koje izgleda kao deponija. U smeću ima svega od frižidera, veš mašina, pa do granja i drveća koje bager ruši.

17:53

Komšija o nestanku male Danke

"Došao sam iz škole oko 14 časova, a pola sata kasnije došle su dve ili tri patrole policije. Krenuo sam za njima da vidim šta se dešava i saznao da je dete nestalo".

Ovako za "Blic" govori Luka Nikola iz Bora o trenutku kada je nestala devojčica Danka Ilić (2).

Kako kaže, on se kobnog popodneva odmah priključio policiji u potrazi za detetom.

"Bili smo ovde do 22.30 časova. Posle toga je došlo još dvadesetak patrola. Sledeće večeri došla su i dva, tri helikoptera, ali i termovizijski dronovi i psi tragači. Tu su bili baba, mama i deda i Dankin mali brat. Dobro ih znam sve," rekao je Luka Nikola za "Blic".

17:20

Policija otvara šahtove; Evo čime je kuća pretražena

Dva bagera trenutno se nalaze na terenu oko vikendice Ilića u blizini koje je poslednji put viđena mala Danka Ilić (2) za kojom se već treći dan traga.

Ceo tekst pročitajte ovde.

16:03

Proverava se da nije ispod šiblja i granja ostao neki trag

Prošlo je 48 sati otkako je majka prijavila nestanak devojčice.

Bagerom se proverava da nije ispod šiblja i granja ostao neki trag koji bi mogao da pomogne u potrazi.

14:43

Predsednik lovačkog udruženja "Bakar" u Boru: Teren je nepristupačan i naporan

Predsednik lovačkog udruženja "Bakar" u Boru Aca Kušljić rekao je da je teren nepristupačan i naporan, zbog čega smatra da dete od dve godine nije moglo da pregazi teren i tu da se izgubi.

"Ima velikih potoka, ali te rupe stvarno nismo videli. Svi smo bili uključeni u potragu, znamo teren, jedni su išli iz Banjskog polja prema Crnogovačkoj pruzi, neki iz crnogovačke pruge prema Banjskom Polju gde smo se sastali i vratili se ovde", objasnio je Kušljić za TV K1.

On je dodao da su se lovci lovačkog udruženja "Bakar" skupili u velikom broju i da im je policija rekla da budu u pripravnosti ukoliko bude bilo potrebe da ponovo dodju da pretraže teren.

14:42

Bager prešao na drugi plac

Kako prenosi reporter "Blica" sa lica mesta, bager koji je raščićavao dvorište u kojem je Danka ilić poslednji put viđena prešao je na imanje prekoputa gde skuplja drveće i grane.

13:59

Bageri kojima se kopa teren u dvorištu

Izvor: Milica Savić/ Prva TV

13:53

Kuća oko koje se pretražuje teren i kopa bagerom

13:41

13:01

Reporterka TV Prve s lica mesta: I dalje se traga

Izvor: Prva tv

12:54

Stigli i vatrogasci, policija kopa lopatama

U dvorište kuće koja pripada porodici majke nestale Danke Ilić, nakon bagera koji već kopaju i raščišćavaju teren, stigli su i vatrogasci s prikolicom, navode Novosti.

Dodaje se da bi oni verovatno trebalo da odnesu sav otpad i stvari koje bager raščisti oko oronule kuće u blizini koje je nestala dvogodišnja devojčica.

Blic pak navodi da je nekoliko pripadnika policije počelo da iskopava prostor ispred poljane gde je devojčica nestala pre tačno dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag.

12:40

Policija sada radi u pet pravaca

Prema poslednjim nezvaničnim informacijama, koje prenosi Telegraf, ovo trenutno proverava i radi policija:

- Upoznavanje sa profilom porodice, sa ulogama roditelja, pribavljanje informacija od komšija i Centra za socijalni rad kako ta porodica funkcioniše,

- Razgovor sa širim članovima porodice,

- Informativni razgovor od strane stručnih inspektora i prepoznavanje istinitosti iskaza i uočavanje nelogičnosti ili praznina - ponavljanje u određenim vremenskim intervalima ista pitanja,

- Upoređivanje iskaza sa rezultatima "tehnicke podrške"  komunikacije telefona, kretanje telefona,

- Kriminalistička obrada sa lica mesta

12:25

Bager počeo da kopa

Bager bi trebalo, kako saznaje Blic, da raščisti imanje koje je prepuno drva i šiblja. Taj list navodi da se traži bilo kakav materijalni trag koji bi pomogao u pronalasku devojčice i otkrio sve okolnosti njenog nestanka.

Glavni fokus trenutno je na poljani ispred koje je devojčica nestala. Dvorište je prepuno velikih stabala, grana, žbunja. Sve to mora da se raščisti, kaže izvor Blica.

Paralelno sa tim, pripadnici MUP ponovo pregledaju šahte i jame u pomenutom naselju. Sve to u cilju pronalaska materijalnih dokaza koji će pomoći u pronalasku Danke.

Uprkos obustavljanju terenske potrage za devojčicom Dankom Ilić koja je nestala u utorak u 13 sati, policija i dalje pretražuje celo naselje. "Pretražuje se sve opet. Policija ne odustaje u potrazi", kaže izvor "Blica".

12:16

Policija ima nova saznanja? Roditelji opet u policiji

Kako nezvanično saznaje Kurir, policija ima plan da potpuno raščisti prilaz pojati, uz pomoć velikih mašina i bagera koji je stigao.

Vozila teške mehanizacije trenutno se nalaze na terenu, iako je broj pripadnika policije za sad znatno manji.

Kako Kurir saznaje, u policiji se došlo do novih informacija, o čemu će se dodatno znati više.

Kako se saznaje, roditelji nestale Danke nalaze se ponovo u prostorijama policijske stanice, međutim još nema informacija da li ima veze sa situacijom na terenu gde se trenutno pretražuje zemljište.

Blic navodi da je razlog njihovog ponovnog boravka u policiji - nastavak ispitivanja o svim okolnostima nestanka njihove ćerke.

Telegraf je naveo da su oni dovezeni policijskim vozilom.

11:21

Mediji: Policija završila razgovor s Dankinim roditeljima

Policija je obavila razgovor sa roditeljima nestale Danke Ilić. Majka nije poligrafski testirana jer je trudna, saznaje Telegraf.

"Bezbednost i pronalazak devojčice je apsolutni prioritet koji je iznad svih drugih interesa", rečeno je za taj medij iz MUP-a.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno rade na pronalasku devojčice kao i na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa njenim

11:16

Sudski veštak: Bojim se da sa prolaskom vremena ovo ne sluti na dobro

Specijalista sudske medicine i stalni sudski veštak dr Ljubiša Božić za Kurir TV govorio je o okolnostima nestanka Danke Ilić, kontatujući da je istraga nestanka sada promenila smer.

"U prvom trenutku se pošlo do primarnih izjava i podataka - da je dete bilo u blizini nečijoj i da ga od tog trenutka nema. Kada nemate drugi izvor informacija onda krećete od onoga što imate sve dok se ne uverite da je bilo tako ili nije bilo tako", rekao je on.

Smatra da je razlog promene toka istrage najverovatnije informacija koju je policija dobila, ali je nije podelila sa javnošću.

"Rekao bih da se smer promenio zahvaljujući novim informacijama koje policija očigledno nije želela da objavi, a ne zato što su oni uspeli da pretraže svaki metar na tom prostoru. Dete nije moglo negde daleko da šeta. Drugo, mala deca imaju strah od nepoznatog. Deca se uvek vrte oko svojih roditelja i tamo gde ima je sve poznato", rekao je Božić i dodao:

"Postoje tu razlike među roditeljima, tako da ima nečega što nema sklad. Postoji taj neki prostor, neki interval koji nije pokriven. Što se tiče zatvaranja prostora domaćinstva, ako je kroz njega prošlo mnogo ljudi to je malo zakasnela reakcija. Bojim se da sa prolaskom vremena ovo ne sluti na dobro", rekao je on za Kurir.

11:08

Kako je korišćena termovizijska kamera?

U potrazi za nestalom Dankom korišćene su i termovizijske kamere, a na TV Prva je objašnjeno i kako.

Izvor: Prva tv

10:10

Pripadnik GSS: Svaka kuća je pregledana

Spasilac Gorske službe spasavanje (GSS) Aleksa Gluščević izjavio je danas da je GSS bio na terenu sat vremena nakon prijave nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, kod Bora, u koordinaciji sa pripadnicima Ministarstvom unutrašnjim poslova koji su se već tamo nalazili, i dodao da je pregledana svaka kuća, kao i ceo teren.

Kako je objasnio za Tanjug, prvog dana potrage za devojčicom učestvovalo je dosta meštana, veliki broj pripadnika žandarmerije, kao i pripadnika MUP-a, i dodao da je prema proceni bili oko 500 ljudi na terenu prvog dana.

"Što se tiče pregleda celog naselja to je izvršio MUP. Svaka kuća je pregledana tako da je isključen taj momenat da dete nije slučajno otišlo u neku kuću, pogotovo ako neko nije tu. Sve je pregledano, to je izvršio MUP, to nije naša delatnost, a što se tiče pregleda terena i šume, detaljno je sve pregledano", rekao je Gluščević.

10:07

Spasilac Gorske službe za spasavanje Srbije Aleksa Gluščević izjavio je danas da je GSS bio na terenu sat vremena nakon prijave nestanka dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom Polju, kod Bora, u koordinaciji sa pripadnicima Ministarstvom unutrašnjim poslova koji su se već tamo nalazili, i dodao da je pregledana svaka kuća, kao i ceo teren.

Kako je objasnio za Tanjug, prvog dana potrage za devojčicom učestvovalo je dosta meštana, veliki broj pripadnika žandarmerije, kao i pripadnika MUP-a, i dodao da je prema proceni bili oko 500 ljudi na terenu prvog dana.

"Što se tiče pregleda celog naselja to je izvršio MUP. Svaka kuća je pregledana tako da je isključen taj momenat da dete nije slučajno otišlo u neku kuću, pogotovo ako neko nije tu. Sve je pregledano, to je izvršio MUP, to nije naša delatnost, a što se tiče pregleda terena i šume, detaljno je sve pregledano", rekao je Gluščević.

10:02

U kom slučaju roditelji idu na poligraf?

Jutarnji program TV Prve bavio se, između ostalog, i temom u kom slučaju roditelji idu na poligraf kao i pitanjem da li je malena Danka Ilić mogla da bude kidnapovana.

Izvor: Prva tv

09:13

TV Prva: Gde je mala Danka?

MUP je obustavio pretragu terena za nestalom devojčicom, ali su na terenu i dalje policajci i spasioci. IStraga sada ide u drugom pravcu, o čemu je bilo reči i u Jutarnjem programu TV Prve.

Izvor: Prva tv

08:51

Komšija: Otac je mnogo plakao

Policija trenutno pretražuje dvorište u kom je nestala Danka Ilić.

Komšija porodice nestale devojčice, Rade Trajković, za TV Prva rekao da oni nisu videli nestalu devojčicu ali da su shvatili odmah šta se dešava kada je stigla policija i pitala ih da li su videli dete. Prema njegovim rečima, meštani su se vrlo brzo okupili i krenuli u potragu.

Rekao je i da je jedna komšinica videla devojčicu, ali da je mislila da su roditelji iza nje.

Otac Danke Ilić, kako kaže, kada je stigao mnogo je plakao, kao i kasnije.

Izvor: Prva tv

08:49

Meštanin: Otac je neprekidno plakao dok ju je tražio

"Kada je saznao da je devojčica nestala otac je neprekidno plakao dok je pretraživao šumu i dozivao ćerku. Pretužne scene, da ti se srce slomi. Svi se molimo da pronađu Danku", rekao je za "Blic" komšija porodice nestale devojčice.

Drugi komšija je pak rekao da je "Danka lepa poput anđela i da je skoro naučila i da hoda". "Preslatka devojčica, sigurno je uplašena, gde god da se nalazi", rekao je on.

08:36

Policija obezbeđuje mesto nestanka

Kako javljaju mediji s lica mesta, jedna ekipa policije stoji na oko 300 metara od kuće gde je devojčica nestala i ne dozvoljava prolaz nikome, dok se druga ekipa nalazi tačno ispred kuće i obezbeđuje mesto nestanka.

08:23

Član GSS: Uvek postoji tih do 10 odsto verovatnoće...

Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja, koji je više od 20 sati učestvovao u potrazi za nestalom devojčicom kod Bora, kaže za RTS da je situacija na terenu bila napeta.

TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Takođe, kako je istakao, uslovi su bili otežani.

"Teren je malo teži za pretraživanje. Dosta ima šikare i gustog rastinja. Dosta ima mesta gde ne možemo fizički da prođemo, pa smo na ta mesta slali pse", navodi Ševković.

08:14

Detetu prete hipotermija i hipokligemija; Otkriveno i koliko dete može izdržati bez vode

Deca imaju potpuno drugačije i krhkije fiziološke mehanizme kojima održavaju stabilnost organizma, a u ekstremnim situacijama kao što je gladovanje ili neunošenje vode dete od dve godine bez vode može od 1 do 3 dana, a bez hrane maksimalno pet dana, rekao je za Tanjug dr Gabriel Vidović, specijalista pedijatrije DZ Zvezdara.

Najveća zabluda koju odrasli imaju je da je dete mali čovek, ali nije. Deca imaju potpuno drugačije i krhkije fiziološke mehanizme kojima održavaju stabilnost organizma, istakao je on.

Kako je naveo, kod odraslih u ekstremnim situacijama kao što je gladovanje ili neunošenje vode važi pravilo trojke: tri minuta bez vazduha, tri dana bez vode i tri nedelje bez hrane.

"Kod dece je sve to mnogo teže. U ovom uzrastu od dve godine bez vode dete može od 1 do 3 dana, bez hrane do 5 dana. Dete ovog uzrasta izgubljeno u prirodi je ekstremno uplašeno, zbog separacionog straha - odvojenosti od roditelja, nema složene misaone procese i besciljno će lutati što dodatno otežava potragu. Takođe nije sposobno pronaći zaklon, rekao je Vidović.

Prema njegovim rečima, jučerašnja kiša može pomoći jer će dete doći do vode. Nagon za samoodržanjem je najjači nagon čoveka, dodao je on, iako, kako je naveo kiša i hladnoća kod deteta vrlo brzo dovode do pada telesne temperature - hipotermije koja može brzo da ugrozi dete.

Hipotermija je stanje pada telesne temperature ispod 35 stepeni celzijusa i dovodi do laganog gašenja funkcija tela ukoliko ide ispod 31 stepen, objasnio je Vidović.

Sa druge strane neunošenje hrane kod deteta brzo izaziva niz metaboličkih promena i dete ulazi u stanje hipoglikemije koje je takođe opasno po život. Zbog svega navedenog potrebno je reagovati u što kraćem periodu. Na kraju, iako dete nije mali čovek, deca su veliki borci. Setite se potresa u Turskoj i preživele bebe koja je pod ruševinama izdžala 128 sati, rekao je dr Vidović, zaključio je dr Vidović.

07:18

Jurić: Verujem da će se rešiti, sve će imati smisla ako se vrati živa

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je za RTS da je sistem "Pronađi me", čiji je on inicijator, jedan veliki poduhvat i da su nacionalne televizije puštale obaveštenje o nestanku devojčice na pola sata. Zamolio je građane da usmere pozitivnu energiju i da je siguran da će slučaj biti onakav kakvom se svi nadaju.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je za RTS da je, prema informacijama kojima raspolaže, policija dodatno pojačala svoje snage na samom terenu i da su upotrebili dodatne alate za potragu za nestalom devojčicom.

"Ja potpuno verujem u to da će se danas rešiti agonija koja sad već predugo traje. Iskreno se nadam da će kraj biti onakav kakav svi želimo", rekao Jurić.

07:18

07:17

MUP: Obustavljena pretraga terena u okolini Bora, policija nastavlja intenzivan rad

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se devojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara, saopštio je MUP.

07:17

Hrvatska GSS nudi pomoć Srbiji

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) uputila je zvanično pismo sprskoj Gorskoj službi spasavanja i ponudili pomoć u potrazi dvogodišnje devojčice Danke. Marko Rakovac, izvršni načelnik HGSS, naveo je da su se srpske kolege zahvalile i prenele sadržinu pisma Žandarmeriji koja vodi potragu.

"Ukoliko Srbija pristane, nekoliko timova HGSS-a iz istočne Hrvatske spremno je da odmah krene u Bor. To uključuje kartografa, K9 timove pasa tragača, kao i timove za sisteme bez posade", rekao je Rakovac za 24sata.hr i potvrdio da su spasilačke ekipe spremne da pomognu kolegama u Srbiji u potrazi za nestalom devojčicom.

07:16

Treći dan potrage za nestalom Dankom

Potraga za nestalom Dankom Ilić ušla je danas u treći dan. Čudna tišina obavila Bansko polje, odakle je devojčica nestala.

Meštani se nadaju najboljem.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: