Društvo 4

22.03.2024.

9:15

Građani Srbije, ove godine dobijamo 4 nova zakona i uticaće na skoro sve

Dok čekamo da vidimo kako će izgledati novo ruho srpske političke scene, neke veoma važne odluke sačekaće glavne aktere odmah po preuzimanju dužnosti, pišu mediji.

Izvor: Blic.rs

Građani Srbije, ove godine dobijamo 4 nova zakona i uticaće na skoro sve
TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Podeli:

Naime, kako navodi Blic, veoma brzo trebalo bi "preseći" oko najavljene potpune zabrane pušenja u ugostiteljskim objektima i na mnogim javnim mestima, zatim o povratku obaveznog služenja vojnog roka, uvođenja rodno osetljivog jezika oko kojeg se mesecima lome koplja i, konačno, zabrane uvoza polovnih automobila sa normama Euro 3 i Euro 4

Reč je o temama koje se tiču velikog dela stanovništva i uticaće na našu svakodnevicu.

Zabrana pušenja

Aktuelna ministarka zdravlja Danica Grujičić nije krila nastojanje da za vreme njenog mandata uvede potpunu zabranu pušenja u ugostiteljskim i drugim zatvorenim objektima, ali i na mnogim javnim mestima na otvorenom.

U toj nameri najdalje se i stiglo, a prema njenim rečima, predlog zakona kojim se potpuno zabranjuje pušenje na javnim mestima - kafićima, restoranima, barovima, stadionima, autobuskim stajalištima "prošao" je resorno Ministarstvo zdravlja i prosleđen je ostalim ministarstvima na usaglašavanje.

Procedura nalaže da tek nakon što dobije saglasnost ostalih resora kreće javna rasprava, zatim dokument usvaja Vlada Srbije i na kraju parlament.

Ministarka je navela da će zakon biti usvojen upravo ove 2024. godine, a on bi se, između ostalog, odnosio i na elektronske cigarete.

Obavezan vojni rok

U Srbiji se već godinama priča o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, ali se poslednjih meseci otišlo korak dalje pošto je Generalštab VS u januaru zvanično pokrenuo tu inicijativu.

Do 1. maja ova institucija zajedno sa Ministarstvom odbrane trebalo bi da dostavi predsedniku Aleksandru Vučiću sve predloge modela obaveznog služenja vojnog roka nakon čega će zajedno doneti konačnu odluku. Zbog toga se ne očekuje da vojna uniforma bude obavezna pre početka ili sredine 2025. godine.

Kako stvari sada stoje, obavezni vojni rok trebalo da se sastoji iz dva dela, teorijskog i praktičnog,  i da traje tri meseca.

Po sadašnjem zakonu, obavezni vojni rok bi služili svi muškarci mlađi od 27 godina, mada je ranije bilo moguće "odlaganje vojske" do 30. godine. Prigovor savesti na služenje vojnog roka i dalje će biti moguć s tim što bi "civilna vojska" drugačije izgledala.

Rodno (ne)osetljivi jezik

Zakon o rodnoj ravnopravnosti trebao bi u celosti da stupi na snagu 1. juna 2024. godine, iako je usvojen tri godine ranije. Javnosti najinteresantniji i najintrigantniji deo je onaj o upotrebi rodno osetljivog jezika.

Najveće nesuglasice vezane su za “prevođenje“ zvanja i zanimanja iz muškog gramatičkog roda u ženski, pa bi od 1. juna i zvanično trebalo da imamo atašeicu (ataše), vodičicu/vodičkinju (vodič), vatrogaskinju/vatrogasilju (vatrogasac), žetelicu (žetelac), uz pojmove na koje smo odavno navikli poput profesorica/profesorka, doktorica/doktorka, ministarka, premijerka, advokatica.

Kako stoji u Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, rodno osetljivi jezik treba da se koristi u školskim udžbenicima, nastavnom materijalu, svedočanstvima, diplomama, licencama, ali i u medijima koji su kao sredstvo javnog informisanja dužni da počnu sa primenom istog. Za nepoštovanje odredbi 37 i 44 zakona biće kažnjeni organi javne vlasti sa 5.000 do 150.000 dinara, dok mediji neće novčano odgovarati.

Zabrana uvoza auta sa Euro 3 i 4 motorom

Uprkos najavama da će zabrana uvoza polovnih automobila sa normama Euro 3 i Euro 4 postati važeća 1. januara 2024. godine, to se nije dogodilo. Uredba koja bi regulisala ovo pitanje još uvek nije usvojena.

Prema podacima koje je objavila Srpska asocijacija uvoznika vozila i delova, više od polovine uvezenih polovnih automobila u 2023. godini imali su Euro 3, odnosno Euro 4 motor.

Pored toga, Srbija je jedina zemlja u regionu koja još uvek dopušta uvoz "polovnjaka" proizvedenih do 2010. godine.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: