Hearthstone: Sawovsky Rastakhan Analiza #1

Došlo je i to najlepše Hearthstone dobra, period pred otkrivanje nove ekspanzije, kada analiziramo nove karte i sa nestrpljenjem očekujemo da vidimo svaku novu kartu.

eSports

Izvor: Nikola Saviæ RUR

Petak, 16.11.2018.

17:29

Hearthstone: Sawovsky Rastakhan Analiza #1

Neke nas oduševe, neke razočaraju, neke budu sakriveni biseri, a neke prosto blatantni Power Creep. U svakom slučaju, ono što je bitno je da nam budu zanimljive da o njima pričamo u našim analizama.

Do sad su nam otkrivene 22 karte, a od ponedeljka počinje redovna sezona otkrivanja karata, pa je vreme i da mi polako počnemo sa ovim serijalom analiza.

Za danas nam je fokus na šest karta, tri neutralne do sada otkrivene i tri Warlock, dok ćemo se u sutrašnjem tekstu pozabaviti sa Mage, Paldin i Priest otkrivenim kartama,

Da ne bismo previše dužili sa uvodom, čeka nas dug tekst, pa da krenemo:

Belligerent Gnome

Karta koju smo imali prilike da vidimo u jednoj od dve dosadašnje Wronchi animacije na zvaničnom Hearthstone Youtube kanalu, koje su sjajne i apsolutno vam preporučujemo da i odgledate.

Ovaj iritantni Gnom previše glasno navija za protivnički tim u Gurubashi Areni pa prosto tako provocira protivničke navijače, otuda i njegova Taunt mehanika.

Što se ostatka teksta tiče, u pitanju je klasična anti-aggro/tempo karta, koja za cilj ima pre svega da se bori protiv karata kao što su Zoo, Odd Paladin/Rogue i slični špilovi sa ranim tempom i minionima koji imaju 1/2 hp u prvih par poteza. Generalno karta koja dosta podseća na Wyrmrest Agenta, koji je bio popularan u Dragon Priest špilovima, tako da verujemo da ukoliko meta bude previše agresivna/tempo orijentisana, da i ovaj Gnom može naći svoju kuću.

Mislimo da će karta posebno zasijati kada sledeće godine Tar Creeper i Stonehill Defender odu u rotaciju van Standard setova.

Sa druge strane, ova karta može biti jaka i u Aggro/Tempo vs Aggro/Tempo matchupu, jer predstavlja način da efikasno zaštitite svoje ključne minione i da naterate protivnika da radi neke trejdove koje inače ne bi želeo. Definitivno vidimo budućnost za ovu kartu u 2019. godini.

Sharkfin Fan

Neutralni pirat koji se nekako prirodno ipak uklapa u Rogue špilove i potencijalni povratak nekih Rogue Pirate sinergija, posebno uz novu kartu kao što je Cannon Barrage, o kojoj ćemo govoriti u narednim tekstovima. Generalno, podseća nas na sličnu ulogu kao što ima Primalfin Totem u Shamanu.

Ukoliko se možda sećate otkrivanja karte Hench-Clan Gang, mnogi su bili u fazonu “Arena karta, previše slaba za Constructed”, a sada imamo situaciju da je često prava noćna mora kada igrate protiv Roguea ukoliko Hench-Clan podivljla bez odgovora.

Slična stvar može da se desi i sa Sharkfin Fanom. Možda se oko ove karte napravi neki novi Even Rogue špil, sa turn 1 Hero Power i Turn 2 u Sharkfin Fana i odatle snowball efekat?

Iako je pirat, ne treba ni zaboraviti ni Druida, jedinu drugu klasu koja može provereno da napada svaki turn sa svojim Hero Powerom, pa ga možda vidimo i u nekim Token/Aggro/Tempo Druid buildovima. Takođe, dok je Candleshot još uvek u Standardu, sasvim izvesno vidimo ovu kartu i kao deo Hunter arsenala.

Naravno, već žalimo Wild igrače i sinergiju koju ima u Wild Pirate Warrioru sa N’Zoth’s First Mate. Sve u svemu, i ova karta ima potencijal da se nađe u nekoliko Tier 1/2/3 špilova, jer ako nas je istorija Hearthstonea nešto naučila, to je da nikada ne zanemarimo karte koje u ranoj fazi mogu da se otrgnu kontroli ako nemate momentalni odgovor na njih, a ovo je svakako takva karta.

Ticket Scalper

Poslednja od tri neutralne karte koje smo do sada videli, i još jedna iz Wronchi animacije. Ticket Scalper je tapkaroš što bi mi rekli, prodaje karte na crno ispred arene. Za razliku od prethodne dve karte gore, ova karta mislimo da neće zaživeti u Constructed špilovima jer je prosto previše “fer”, ali da će biti jako igrana u areni.

Da se podsetimo, Overkill je nova mehanika koja se aktivira kada se nanese Damage veći od onoga koji ima meta, ali se aktivira samo na vašem potezu.

Ticket Scalper solidne agresivne statse koji joj omogućavaju da efikasno trejduje u mid delu partije Arene, a važno je napomenuti da se Overkill mehanika aktivira iako minion sa Overkillom umre u procesu, bitno je samo da je Ticket Scalper taj ko je napao i da je minion koga je ubila imao 4 ili manje Health.

Možda, ali samo možda neko pokuša da efikasno ugura Ticket Scalper u Hunter špil gde će biti delimično moguće kombinovati sa Houndmaster Shaw, jer znamo da Hunter kuburi sa vučom karata, ali to je ideja baš na dugom štapu.

Treba napomenuti i to da je ova karta takođe pirat, što je još jedna Pirate sinergija, ali mislimo da to ovde neće biti toliko bitno. Sve u svemu, kada vidite ovu kartu u vašem Arena draftu, odmah uzimate!

Spirit of the Bat

A sada da pređemo i na tri Warlock karte. Prva je Spirit of the Bat. Spirit karte su nova tematska mehanika ekspanzije. Svaka klasa dobija po jednu Spirit kartu, sve su 0/3 minion, sve imaju Stealth jedan turn i sve su jeftine, najskuplja je 4 mane. Ideja je da imaju neki moćni pasivni efekat koji igrač može kombinovati i iskoristiti u kasnijem potezu kada ima svu manu na raspolaganju, jer mu je Spirit zaštićen Stealth efektom.

Spirit of the Bat se tematski uklapa sa nečim što Warlock dobija već neko vreme, počev od karte kao što je Void Analyst, preko Soul Infusion i Doubling Imp, a to je jačanje vaših miniona još dok su u samoj ruci. Spirit of the Bat se tu prirodno uklapa, posebno ga vidimo u nekim Zoo špilovima kakvi se već sada igraju, ukoliko naravno zanemarimo Prince Keleseth anti-sinergiju, ali ta karta odlazi u Wild sledeće godine.

Tako da, u nekim novim token Zoo špilovima duh slepog miša može i te kako da zasija. Naravno, najveća sinergija ovde je sa kartom Hir’eek, the Bat, legendarnim Warlock minionom o kome ćemo govoriti ispod, ali i sa Omega Agent iz prošle ekspanzije.

Da je ova karta izašla u vreme kada su u Standardu bili Imp-losion, Forbidden Ritual ili Imp Gang Boss, apsolutno bi se igrala u takvom Zoo špilu, tako da ćemo zapravo probati da sa njom eksperimentišemo nekakav novi Wild Zoo.

Void Contract

Druga nova Warlcok karta je ona ispred koje jednostavno ne smete da ostanete ravnodušni ma koliko se ispostavi dobrom ili lošom, a takve karte obožavamo. Zove se Void Contract (Thanos kako su je već nazvali), Warlock Spell koji košta osam mana i koji ima brutalan efekat – uništimo po pola špila i nama i protivniku!

Ovo je karta koja prosto vrišti “Smrt kombo špilovima!”, jer uz malo sreće može potpuno da unakazi sve aktivne kombo špilove, kao što su Malygos i Togwaggle Druid, Shadowwock Shaman, Clone Priest i mnogi drugi. Warlock tako nastavlja da se definiše kao “kralj” disrupcije i kvarenja planova protivniku, sa već postojećim kartama kao što su Rin, Demonic Project i Gnomeferatu.

Problem koji imamo sa ovom kartom je što je, ma koliko moćna i daljle neigriva u bukvalno svemu drugom osim u duelu protiv Combo špilva, pa čak i data je lutrija, jer je protivnik možda već povukao svoj kombo ili mu niste uništili taj kombo u toj polovini špila.

U proseku će do turna 8, kada možete da igrate ovu kartu, da protivnik ostane na oko ~15 karata u špilu, što znači da ćete mu u praksi spaliti oko 7-8 karata, da li je to dovoljno da bi sigurno ubili kombo? Daleko od toga.

Takođe, ova karta je i “Plati osam mana uradi ništa”, a svi znamo koliko je Tempo i momentalni efekat bitan u Hearthstoneu, tako da je i taj faktor veoma važan. Meta u kojoj je ova karta moćna je ona gde kombo špilovi haraju, i tada ćemo je sigurno videti kao tech izbor, ali ipak, ma koliko deluje sa VAU efektom, na kraju dana samo je to – tech karta koju ćemo možda tu i tamo ponekada videti kao oblik mržnje prema kombo špilovima i ništa više.

Moramo napomenuti i da, ma koliko su Combo špilovi sami po sebi neinteraktivni, i ova karta je druga krajnost toga, neinteraktivni kaunter za Combo špil, a sprečiti neinteraktivnost drugom takvom kartom nije rešenje.

Hir’eek the Bat

I na kraju, poslednja karta za danas i poslednnja Warlock karta koju smo do sada videli, legendarni šišmiš Hir’eek. Očigledno karta napravljena za kombo akcije sa budženjem ruke, ali nažalost, kako trenutno stoje stvari, prosto previše gimmick karta, jer kako uopšte i da razmišljate o nekim Late game opcijama pored živog Gul’dana, odnosno njegove Hero karte. Ta karta je takav Late Game power creep da prosto ne vidimo da bi išta ikada uspelo nju da zameni pa makar se do kraja sveta igrala u Standardu.

I zato, nažalost, mislimo da ništa neće uspeti da zameni Guldana kao ultimativnu Late Game opciju sve dok ta karta ne izađe iz Standard formata, jer je prosto i Battlecry i Hero Power previše jak da bi i razmišljali da igramo nešto drugo. Tako da, tek kada Guldan na proleće ode u Wild, tek tada možemo razmišljati o Hir’eeku kao o nekom novoj načinu da Warlock ulazi u late game, ali nam se nekako čini da će i tada biti slab, odnosno da je prosto Omega Agent, koji možete igrati u dva primerka, jače i bolje rešenje za takav tip karte, kao late game popunjavanje table.

U suštini, karta nas najviše podseća na Dragoncaller Alanna, i potencijalno sličnu ulogu može i Hir’eek da nađe u nekom špilu, samo ukoliko se naravno uopšte ta sinergija sa budženjem Warlock miniona u ruci ispostavi kao iole dobrom i održivom, ali, iako ne volimo da budemo negativni u analizi, ovde nam se ne čini da će biti tako.

Toliko za danas, sutra nastavljamo sa šest novih karata, nadamo se da ste uživali u tekstu!

Izvor: RUR

AUTOR: Nikola “Sawovsky” Savić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: