Koliko je zarazan Delta soj?

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.07.2021.

09:22

Koliko je zarazan Delta soj?
Za sada u svetu cirkulišu četiri soja korona virusa : Alfa, Beta, Delta i Lambda. To su već poznati britanski, južnoafrički, indijski i peruanski, ali Svetska zdravstvena organizacija je donela odluku da ih preimenuje slovima grčkog alfabeta da ne bi bilo stigmatizacije država iz kojih potiču.

"I sami smo svesni da virusi mutiraju pa je normalno da se pojave neki drugi sojevi, neki različiti u odnosu na onaj bazični kor soj, do sada su bile blage mutacije koje nisu značajne za kliničku sliku, tok bolesti i terapiju", navodi dr Olivera Ostojić za "TV Prva".

Virusolozi za sada smatraju da su aktuelne samo blage mutacije, kao i da se one odvijaju na proteinu spajk koji je odgovoran za izazivanje svih simptoma kod čoveka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: