Svet

Četvrtak, 14.07.2022.

14:10

Umesto da puni skladišta, Evropa troši iz rezervi

Evropske energetske kompanije počele su da koriste gas iz podzemnih skladišta kako bi nadoknadile gubitak isporuka iz Rusije.

Izvor: Tanjug, B92.net

Umesto da puni skladišta, Evropa troši iz rezervi
Foto: Shutterstock/Krasowit

Prema podacima kompanije Gas Infrastrakčer Evropa (GIE), 85,5 miliona kubnih metara prirodnog gasa povučeno je 12. jula iz objekata nemačkih podzemnih skladišta gasa (UGS). To je prvi put od početka aprila da su povlačenja premašila nivo ubacivanja gasa u skladišta, pokazuju podaci GIE, prenosi Raša tudej (RT).

Najveća povlačenja su izvršili nemački Uniper, austrijski OMV i norveški Ekvinor.

Ranije je Uniper saopsštio da ne isključuje opciju da će morati da uzima gas iz objekata UGS-a i da smanji isporuke već ove nedelje, dok je OMV najavio smanjenje isporuka gasa Austriji za oko 70 odsto zbog zatvaranja Sevrnog toka.

Situaciju su pogoršali problemi s proizvodnjom u Norveškoj, koja je drugi najveći snabdevac Evrope prirodnim gasom posle Rusije. Naime, tamo je Ekvinorovo gasno polje Slepner u Severnom moru bilo prinuđeno da ove nedelje privremeno zaustavi proizvodnju zbog višestrukih curenja na gasnoj infrastrukturi.

Rumunija i Belgija su takođe počele da koriste rezerve 12. jula, pošto je zatvaranje Slepner polja pogodilo na isporuke terminalu za prijem gasa Zebruge u Belgiji.

Ukupne rezerve u evropskim skladištima gasa iznosile su 62,57 posto kapaciteta na dan 12. jula, što je za oko 1,5 procenat manje od proseka za taj datum u proteklih pet godina.

Evropa trenutno ima zalihe od oko 67 milijardi kubnih metara gasa. Dnevne stope ubrizgavanja gasa u skladišta su otprilike dva puta niže nego pre obustavljanja rada Severnog toka 1 zbog redovnog godišnjeg remonta koji se obavlja od 11. do 21. jula.

Čak i pre zatvaranja, ovaj gasovod je radio sa samo 40 odsto kapaciteta jer njegove ključne komponente, koje su bile na servisiranju u Kanadi, nisu vraćene Rusiji zbog zapadnih sankcija.

Jedina preostala ruta za isporuku ruskog gasa u zemlje zapadne i centralne Evrope trenutno je tranzitna linija kroz Ukrajinu. Međutim, tranzit preko te zemlje je skoro prepolovljeni u maju kada je Kijev zatvorio mernu stanicu Sohranovka, tako da je u funkciji samo kompresorska stanica Sudža.

Isporuke gasa Turskim i Plavim tokom nisu pogođene, ali su one namenjene Turskoj i zemljama Južne i Jugoistočne Evrope, piše RT.

Situacija u Nemačkoj

Nemačka državna agencija Bundesnetzagentur objavila je danas da se "gas trenutno delimično povlači iz skladišta" zbog "situacije na tržištu".

"Ovakav razvoj situacije još više otežava dostizanje određenog nivoa popunjenosti skladišta za zimu i smanjuje rezerve za slučaj nedostatka gasa", dodaju iz agencije, precizirajući da je trenutno nivo popunjenosti zaliha 64,5 odsto.

"Snabdevanje gasom u Nemačkoj je trenutno stabilno", ali "situacija je napeta a njeno pogoršanje ne može se isključiti", upozorava Bundesnetzagentur.

Alternativne rute Severnom toku 1, koji je trenutno zatvoren zbog održavanja, "nisu dovoljne da se nadoknade količine iz Severnog toka 1", navode iz nemačke agencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

18 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: