"Strela" konačno stiže

SAD su Izraelu dozvolile da Nemačkoj proda protivraketni sistem erou 3 (Arrow), saopštilo je ministarstvo odbrane u Tel Avivu u četvrtak.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 17.08.2023.

10:58

Foto: Profimedia

Nemačka i Izrael su pregovore počeli posle napada Rusije na Ukrajinu februara prošle godine. Odbor za budžet i odbranu Bundestaga su posao, procenjen na 3,5 milijardi dolara, odobrili u junu.

Poslednji uslov bila je saglasnost SAD.

Sporazum krajem godine treba da potpišu ministarstva odbrane dve zemlje i Izrael spejs indastris (Israel Aerospace Industries), naveo je jedan portparol izraelske vlade, prenosi DPA.

Nemačka će nabavku isplatiti iz specijalnog fonda za vojsku. Fond sa 100 milijardi evra formirala je vlada kancelara Olafa Šolca brzo po početku ukrajinskog rata.

Zajednički projekat Izraela i SAD, sistem erou 3 je u stanju da presreće napadačke projektile u više slojeva odbrane, prvo na visini većoj od 100 kilometara.

Očekuje se da će sistem u Nemačkoj biti operativan do kraja 2025. Na inicijativu Berlina, erou 3 će biti integralni deo evropske raketne odbrane.

Pročitajte još:

Uskoro stiže Strela 3: "Kakav neverovatan preokret"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: