Svet

Četvrtak, 07.12.2023.

15:45

Odlučili: "Počinje nova era za Poljsku"

Poljska je dala zeleno svetlo za izgradnju 24 nove jedinice malih modularnih reaktora (SMR) na šest lokacija.

Izvor: Tanjug

Odlučili:
Foto: shutterstock, Anna Vaczi

To su izjavili danas rukovodioci kompanije koja će graditi nuklearna postrojenja.

Poljska vlada je saopštila da ima za cilj da ubrza postepeno ukidanje upotrebe uglja i da planira da izgradi infrastrukturu koristeći obnovljivu i nuklearnu energiju, kako bi rešila izazove u vezi sa klimatskim promenama i obezbedila stabilno napajanje, preneo je Rojters.

Orlen Sintos Grin Enerdži (OSGE), zajedničko preduzeće najveće poljske rafinerije Orlen i hemijske kompanije Sintos, planira da postavi prve male reaktore u zemlji do 2030. godine.

"To je zaista novi početak, nova era za Poljsku", rekao je izvršni direktor OSGE Rafal Kasprov.

Poljsko ministarstvo klime saopštilo je da će reaktori biti izgrađeni u Vloclaveku, Stavi Monovskiju, Stalovoj Voli, Ostroleki, Novoj Huti i Dombrovoj Gornjiči.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: