Najveći koridor čiste energije na svetu: Proizvodi 3 biliona kWh struje

Kumulativna proizvodnja električne energije šest hidroelektrana na glavnom toku kineske reke Jangce premašila je tri biliona kWh električne energije.

Svet

Izvor: serbian.cri.cn

Ponedeljak, 09.05.2022.

15:21

Najveći koridor čiste energije na svetu: Proizvodi 3 biliona kWh struje
Foto: Shutterstock/isabel kendzior

Ta količina energije menja ugalj koji bi bio ekvivalentan smanjenju 240 miliona tona emisije ugljenika, navodi se u izveštaju koji je objavio "Čajna tri gordžes korporejšn" u subotu.

Baihetan, zajedno sa hidroelektranama Vudongde, Ksiluodu, Ksiangjiaba, Gedžouba i branom Tri klisure na glavnom toku reke Jangce, formirali su najveći svetski koridor čiste energije, navodi se u izveštaju koji prenosi Serbian.cri.cn.

Od kada je prvi blok pušten u rad u julu 1981. godine, šest hidroelektrana je do sada proizvelo više od tri hiljade milijardi kVh snage, što je ekvivalentno uštedi oko 910 miliona tona standardnog uglja i smanjenju emisija od oko 240 miliona tona ugljen-dioksida.

Trenutno je u funkciji 101 proizvodna jedinica iz šest hidroelektrana na reci Jangce, sa ukupnim instaliranim kapacitetom od više od 62 miliona kilovata, što čini oko 16 odsto instaliranih hidroenergetskih kapaciteta Kine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: