Biz - B92.net

Kupljena jedna od najvrednijih softverskih kompanija – za više od 60 milijardi dolara

Američki proizvođač čipova Broadcom sklopio je sporazum o kupovini softverske kompanije VM ware za 61 milijardu dolara, uključujući i dugove.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Ilustracija: Photology1971/Shutterstock
Ilustracija: Photology1971/Shutterstock

Ovo preuzimanje ukazuje da se na tržištu ponovo javlja težnja ka velikim akvizicijama.

Deoničari VM ware imaće mogućnost da biraju da li će primiti 142,5 dolara u kešu ili 0,2520 akcija kompanije Broadcom za svaku deonicu koju imaju u softverskoj kompaniji, što je premija od 33 odsto na njenu vrednost pre početka prošlonedeljnih pregovora, piše Fajnšel tajms, a prenosi Biznis.rs.

Ovim ugovorom proizvođač poluprovodnika transformisaće se u diversifikovanu tehnološku kompaniju, čije će poslovanje uključivati i mikročipove i računarske usluge "na oblaku".

Milijarder na čelu Broadcoma Hok Tan istražuje opcije za ugovore sa softverskim kompanijama još od kada je Donald Tramp blokirao njegov pokušaj da otkupi kompaniju Qualcomm zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost.

Ugovorom sa VM ware, Tan preuzima jednu od najvrednijih i najprofitabilnijih softverskih kompanija.

Pre početka pregovora o kupovini, vrednost akcija kompanije VM ware pale su za otprilike polovinu u odnosu na vrhunac iz 2019. godine i 20 odsto ispod vrednosti s početka godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.