Vesti -

Jedna velika centralna banka bi mogla da propadne?

Nakon kolapsa banke Silicijumske doline, finansijski stručnjak Robert Kijosaki upozorio je da bi jedna velika centralna banka mogla biti sledeća koja će pasti.

Izvor: Bankar.me
Podeli
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON
EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

"Najveća banka koja će propasti je Bank of Japan. Zato što je Banka Japana finansirala tržišta derivata. A tržište derivata, kao što je Voren Bafet rekao o derivatima, oni su oružje masovnog finansijskog uništenja i tržište derivata u današnjem svetu, koje finansira Banka Japana, iznosi kvadrilion dolara", objasnio je Kijosaki, prenosi portal Bankar.me.

Komentari analitičara dolaze usred onoga što su neki optimistično označili kao rast tržišta nakon što su deonice zabeležile još jedan snažan dan i tržišta su izgledala pozitivno u martu.

Kijosaki je, međutim, osporio ideju povratka, ističući probleme sa tržištima derivata. On je takođe upozorio da je teška povezanost Banke Japana sa tržištima derivata dovela banku u ranjiviju poziciju i preti većim efektima po globalnu ekonomiju.

"Banka Japana je finansirala derivate. Derivati ​​su kvadrilion dolara. To je 1000 triliona", objasnio je u četvrtak u emisiji.

Pored problema sa tržištima derivata, analitičar je kritikovao navike štampanja novca zajedno sa agresivnom strategijom povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi.

Pročitajte više:

Nakon skandala banke usledio šok: "Zombija više nema, stiže nam čudovište"

Najmanje dve velike evropske banke u strepnji

"Najgora kriza od Drugog svetskog rata": Imaju samo jednu banku

"Od 2008. kamate padaju, padaju, padaju, padaju. Odjednom, kamatne stope rastu. Predsedavajući Federalnih rezervi Pauel je podigao kamatne stope brže nego ikad u istoriji. Tako neko kaže, 'pa, on imitira Vokera'. Pa, bivši predsednik Feda Pol Volker je godinama podizao kamatne stope. Pauel to radi mesecima”, rekao je Kijosaki.

Kijosaki se nije tu zaustavio sa upozorenjem o predstojećem kolapsu banke, dodajući da bi implikacije mogle dati Kini još jedan put za utvrđivanje globalne dominacije.

"Džim Rikards je to najbolje rekao. On to naziva valutnim ratom… pa sam zato veoma zabrinut”, rekao je Kijosaki voditelju Nejlu Kavutu.

"Kina nam diše za vratom", dodao je.

Dok je američki dolar postao globalna rezervna valuta 1940-ih, Kina je preduzela agresivne korake da se ekonomski takmiči i zameni dolar juanom. Njihov rastući uticaj kroz napore kao što je Inicijativa Pojas i put samo je prikupio veću podršku ovoj komunističkoj zemlji, prenosi Foks biznis.

"Problem sa Amerikancima, mi živimo u akvarijumu. Ne možemo da vidimo stvari kakvim ih vide svi ostali. A upravo sada, BRIKS – Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika, i Saudijska Arabija, oni će da se prebace na kineski juan, a to će nam vratiti trilione dolara", rekao je Kijosaki.

Kijosaki je upozorio da ovi faktori već izazivaju potrese i da investitori treba da budu na oprezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.