EU pronašla zemlju koja može da reši gasnu krizu: "Energetska sila u nastajanju"

Argentina ima jedne od najvećih svetskih rezervi ga iz nekonvencionalnih izvora, ali nema načina da ga izvozi.

Svet

Izvor: B92

Petak, 28.10.2022.

09:59

EU pronašla zemlju koja može da reši gasnu krizu:
Rafinerija u Argentini; Foto: Shutterstock/Pablo Lupa

EU se nada skorom potpisivanju energetskog memoranduma o razumevanju s Argentinom, čime nastoji da se uhvati ukoštac s problemima snabdevanja energijom izazvanim ratom u Ukrajini.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel prilikom posete Argentini u izjavi novinarima istakao je važnost postizanja tog sporazuma s obzirom da je Argentina "energetska sila u nastajanju", a u vremenu visokih međunarodnih cena energije, prenosi Jutarnji list.

"Napredujemo na memorandumu o razumevanju za energetska pitanja. Nadam se da će uskoro biti dovršen. Ne govorimo o godinama ili mesecima, postoji jasan obostrani interes", izjavio je Borel.

Argentina ima jedne od najvećih svetskih rezervi gasa iz nekonvencionalnih izvora, no kako je rekao Borel, nema načina da ga izvozi. "Potencijalno je reč o vrlo velikoj gasnoj sili, no moraju se izvršiti mnoga ulaganja", dodao je evropski zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

15 h

Podeli: