Vlada jedne od najsušnijih zemalja sveta odlučila da stvori – kišu: izgleda da su uspeli

Temperature u Dubaiju u julu se penju do 42 stepena celzijusa, a sada su upravo na vrhuncu toplotnog udara.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Četvrtak, 22.07.2021.

14:13

Vlada jedne od najsušnijih zemalja sveta odlučila da stvori – kišu: izgleda da su uspeli
Foto: Shutterstock/Bayani alcazar

Ujedinjeni Arapski Emirati su jedna od najsušnijih zemalja sveta, a tamošnja vlada preduzela je niz koraka u borbi protiv nestašice vode.

Između ostalog, odlučili su da stvore vlastitu kišu veštačkim putem uz pomoć novih tehnologija, piše Dejli mejl.

Testirali su tehnologiju koja se bazira na dronovima koji se zaleću u oblake i „pune“ ih elektricitetom kako bi podstakli kišu. Da sve funkcioniše prema planu pokazuje i video-snimak koji je objavio tamošnji Nacionalni centar za meteorologiju (NCMS), koji prikazuje monsunske pljuskove širom zemlje koji su stvorili lokve na auto-putevima, prenosi Jutarnji list.

Meteo-centar saopštio je da su padavine pojačane metodama poznatim kao zasejavanje oblaka, odnosno dodavanje čestica u atmosferu radi podsticanja stvaranja kiše. Svrha metode je povećati kondenzaciju u nadi da bi mogli izazvati pljusak.

Ujedinjeni Arapski Emirati imaju ogroman problem s nedostatkom padavina i izrazito toplom klimom, a ovaj projekt vredan 15 miliona dolara smatraju rešenjem za nestašicu padavina.

Proizvodnja kiše uz pomoć dronova je tehnologija razvijena pod vodstvom naučnika Univerziteta u Redingu. Profesor Marten Ambaum rekao je ranije za BBC da u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima dovoljno oblaka za stvaranje uslova za pljuskove.

Tehnologija koristi dronove za oslobađanje električnog naboja u oblake, što pomaže kapljicama vode da se spoje i slepe kako bi stvorile padavine.

Prognostičari u Dubaiju nadziru meteo-radare kako bi znali kad treba uputiti pilote vladinih aviona u misiju izazivanja kiše.

"Čim ugledaju konvektivne oblake, šalju nas da istražimo situaciju“, rekao je Mark Njuman, pilot u Nacionalnom centru za meteorologiju.

U nacionalnom programu zasejavanja oblaka koriste se četiri aviona. Za takve misije najbolji period je leto, u vreme kada se nad istočnim planinama Al-Hajar stvaraju oblaci koji odbijaju topli vetar koji duva iz Omanskog zaliva.

Prema rečima Njumana, neće svaki oblak proizvesti kišu, ali ipak se to često događa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

7 d

Podeli: