"Milijarderska filantropija je PR prevara kapitalizma"

Vašington -- "Zapravo, ono što doniraju milijarderi tek je delić onoga što bi trebalo da plate ako bi im porez bio kao radničkoj klasi", kaže Den Prajs.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Shutterstock/Rose Makin
Foto: Shutterstock/Rose Makin

Prajs je izvršni direktor "Graviti pejmentsa" i kaže da ne naseda na "foru" koju američki milijarderi prodaju svetu.

Poznat je po tome što je povećao osnovnu godišnju platu svojih zaposlenih na 70.000 dolara tako što je svoju umanjio za milion "zelembaća", a kaže da bogataši doniraju novac i bivaju nagrađeni "blistavim člancima, po njima se nazivaju bolnice i dobijaju ogromna umanjenja poreza", što je "jedna od najvećih PR prevara kapitalizma".

Izvršini direktor firme koja procesuira kreditne kartice optužio je američke bogataše na Tviteru, tvrdeći da prosečni milijarder donira srazmerno manji deo svog novca u odnosu na prosek onih koji nisu milijarderi.

Kao dokaz, Prajs navodi nedvno objavljeno rangiranje najvećih dobrotvornih davanja za 2020, u kom su obuhvaćeni i donatori dubokog džepa poput osnivača Amazona Džefa Bezosa.

Kritičari nejednakosti bogatstva ističu da su milijarderi uvećali svoje imetke tokom pandemije, ali dobrotvorne donacije predstavljaju tek majušni deo njihovog sve većeg bogatstva, piše Marketvoč koji se obratio i Amazonu za komentar ali iz kompanije nije bilo odgovora.

Na ovaj komentar u vezi sa filantropijom Prajsa je inspirisala debata u državi Vašington o predlogu prvog poreza na bogatstvo, rekao je za Marketvoč. Taj porez odnosio bi se na one koji imaju neto imovinu veću od milijardu dolara.

Prajs kaže da se kritike zakona koje je on čuo odnose na to da "milijarderi ne treba da plaćaju porez kad već doniraju mnogo novca".

"Zapravo, ono što doniraju milijarderi tek delić je onoga što bi trebalo da plate ako bi im porez bio kao radničkoj klasi", kaže on, i dodaje da milijarderi, srazmerno imetku,plaćaju najmanji udeo poreza od svih društvenih grupa

U Vašingtonu, najbogatiji plaćaju tri procenta porez, dok siromašni plaćaju 18 procenata, kaže on.

Prosečni Amerikanac donira oko dva procenta svog prihoda u dobrotvorne svrhe godišnje, prema "Giving USA", godišnjem izveštaju o dobrotvornim davanjima u SAD.

Bezos je bio donator broj jedan u 2020, prema Chronicle of Philanthropy, piše Marketvoč. Dao je 10 milijardi dolara za osnivanje Bezos Earth fonda, ali je samo deo tog novca potrošen u dobrotvorne svrhe prošle godine – fond je dao 791 milion dolara grantova nekolicini grupa koje se bore za očuvanje prirodne sredine u 2020. Takođe je donirao 100 miliona za Feeding America, nacionalnu mrežu banaka hrane.

U međuvremenu, Bezosova neto imovina narasla je na oko 188 milijardi do novembra 2020, što kada se uporede cifre, pokazuje da je Bezos dao oko 0,47 odsto svog neto imetka u toku 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 129 idi na stranu