Od plastičnog otpada moglo bi da se napravi milijardu kuća

Kompanije JDS architects i Othalo patentirale su tehnologiju koja omogućava proizvodnju građevinskih elemenata od 100 odsto reciklirane plastike.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2020.

19:21

Od plastičnog otpada moglo bi da se napravi milijardu kuća
Ilustracija: EPA, SERGEI CHIRIKOV

Parterstvo su sklopile i sa UN habitat, a početni fokus biće izgradnja pristupačnog stanovanja, posebno u Subsaharskoj Africi, prenosi portal "Građevinarstvo".

Sa druge strane, od 1950. godine proizvedeno je više od devet milijardi tona plastike širom sveta, od čega se samo devet odsto reciklira.

"Othalo" kuća od 60 metara kvadratnih reciklira osam tona plasticnog otpada, što znači da se s današnjim plastičnim otpadom može izgraditi više od milijardu kuća.

U narednih godinu i po dana Othalo će razviti svoju prvu seriju građevinskih elemenata za jeftine stambene jedinice. Kompanija očekuje da će biti spremna za pokretanje masovne proizvodnje početkom 2022. godine.

Inače, statistički podaci pokazuju da skoro milijardu ljudi trenutno živi u siromašnim kvartovima, kao i da je samo u Subsaharskoj Africi potrebno je izgraditi oko 160 miliona jedinica jeftinog stambenog prostora. Takođe, očekuje se da će se taj broj povećati na 360 miliona do 2050. godine kao rezultat brze urbanizacije.

S obzirom da tradicionalne metode gradnje ne mogu "podneti" takav teret jer nisu ni efikasne, ni ekonomične, ntii dovoljno održive, "upcycling" tehnologija koja omogućava ponovnu upotrebu otpada i masovnu proizvodnju, od suštinskog je značaja za rešavanje problema stanogradnje.

Ta kompanija se nada da će proširiti svoju liniju proizvoda na mobilne uređaje za skladištenje hrane i lekova sa kontrolisanom temperaturom, skloništa za izbeglice i veće modularne zgrade, poput škola i bolnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: