Dugovi ili promena života? Nekada najbogatiji u Americi, sada prodaje jahtu i umetnička dela

Njujork -- Nekada najbogatijem čoveku u Americi izgleda nedostaje novac, jer sada prodaje jahtu, avion i umetnička dela, piše Market voč.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Epa, PETER FOLEY
Foto: Epa, PETER FOLEY

Da li je to zaista tako i zbog čega bogataš Ron Perelman rasprodaje imovinu?

Nedostatak novca mogao bi biti delimični razlog za prodaju osamdesetak metara duge jahte i umetničkih dela vrednih stotine miliona dolara, prema izjavi datoj za Blumberg.

Perelman je takođe prodao svoj udeo u AM dženeralu, proizvođaču vozila američke vojske "hamviju", kao i kompaniji za proizvodnju aroma a angažovao je bankare da mu pomognu da nađe kupce za pozicije koje ima u drugim kompanijama.

Perelman, nekada "najbogatiji čovek Amerike" sa neto imovinom čija se vrednost bližila iznosu od 20 milijardi dolara, izgubio je mnogo od svog bogatstva u poslednjih par godina, pa se sada procenjuje da je "težak" oko 4,2 milijarde, što ga je potisnulo naniže na Blumbergovoj listi milijadera.

Međutim, da li se te prodaje zaista događaju zbog želje za "jednostavnim" životom, kako to tvrdi Perelman, i želje da i drugi uživaju u tim umetničkim delima?

"Naučio je da voli i ceni udobnost doma i porodice", kaže Grejdon Karter, bivši urednik "Veniti fera" koji Perelmana poznaje tri decenije.

Karter dodaje da je Perelman sada "lud" za time da provodi vreme sa svojom petom ženom i njihova dva sina.

Ali Ričar Hek, autor Perelmanove biografije iz 1996, ne veruje u to.

"Ako želite jednostavan život, kupićete farmu u Oklahomi, a ne prodavati slike iz kuće na Menhetnu", kazao je Hek za Blumberg. "Ako prodaje svoja umetnička dela, treba mu gotovina", dodao je.

A taj gotov novac, prema izvorima Blumberga, treba mu za isplatu zajmova Sitigrupu. Takođe je dugovao banci Džej-Pi Morgan, Banci Amerike i UBS-u.

Međutim, njegov portparol rekao je Blumbergu da nisu iznuđene prodaje u pitanju.

Ipak, nije sporno da je pandemija koronavirusa uticala na njegove investicije, naročito kada se radi Revlonu, kompaniji koji je kupio 1985. za 1,74 milijarde dolara a sada se procenjuje na 365 miliona, uz dug od tri milijade, piše Blumberg.

strana 1 od 135 idi na stranu