Ruska vojska uskoro dobija novi "nevidljivi" bombarder

Perspektivni vazduhoplovni sistem dugog dometa PAK DA, koji će biti napravljen uz primenu "stelt" tehnologije, stupiće u sastav ruskog naoružanja do 2027.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2019.

13:28

Ruska vojska uskoro dobija novi
Foto: Depositphotos/Eagle2308

To je saopštio zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko.

On navodi da će u okviru Državnog programa naoružanja do 2027. godine ruska vojska, između ostalog, dobiti i podmornice strateške namene "Borej A", perspektivni vazduhoplovni sistem dugog dometa, kao i raketne sisteme strateške namene.

Ranije je saopšteno da je projektovanje nove letelice PAK DA završeno.

Kako podseća Sputnjik, u januaru ove godine generalni direktor kompanije "Tupoljev" Aleksandar Konjuhov izjavio je da će za stvaranje strateškog bombardera PAK DA biti potrebno od pet do sedam godina.

Perspektivni vazduhoplovni sistem dugog dometa (PAK DA, fabrička oznaka — "proizvod 80") je ruski strateški bombarder-nosač raketa nove generacije, za čiju je izradu zadužena kompanija za proizvodnju aviona "Tupoljev". Projekat nije modernizacija postojećih mašina, već predstavlja potpuno novu letelicu.

PAK DA je dizajniran da u budućnosti zameni ruske avione Tu-95, Tu-160 i Tu-22M3, koji se trenutno nalaze u sastavu ruskog naoružanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: