Dogovoreno: U oktobru trgovinski pregovori Kine i SAD u Vašingtonu

Zvaničnici Kine i SAD dogovorili su se da početkom oktobra u Vašingtonu budu održani pregovori na visokom nivou, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2019.

12:49

Dogovoreno: U oktobru trgovinski pregovori Kine i SAD u Vašingtonu
Foto: Depositphotos/tangducminh

Do ove objave dolazi usred bojazni da bi eskalirajući trgovinski rat mogao pokrenuti recesiju u globalnoj ekonomiji.

Najava nove runde pregovora je usledila nakon telefonskog razgovora između kineskog vicepremijera Ljua Hea, američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lajtizera i američkog ministra finansija Stivena Mnučina, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Rojters.

I guverner kineske centralne banke Ji Gang je učestvovao u razgovorima sa američkim trgovinskim zvaničnicima.

"Obe strane su se saglasile da treba da rade zajedno i preduzmu praktične akcije kako bi se stvorili dobri uslovi za konsultacije", saopštilo je ministarstvo.

Trgovinske delegacije dve zemlje imaće pregovore i sredinom septembra, pre pregovora na visokom nivou sledećeg meseca, dodaje se u saopštenju ministarstva.

Portparol Trgovinske kancelarije SAD potvrdio je da su Lajtizer i Mnučin razgovarali sa Ljuom, i da su se saglasili da se u Vašingtonu održe trgovinski pregovori na ministarskom nivou "u narednim nedeljama".

Sjedinjene Države su u nedelju počele sa uvođenjem 15-procentnih carina na različite kineske proizvode, uključujući obuću, pametne satove i televizore sa ravnim ekranom, nakon čega je Kina uvela 5-procentnu tarifu na američku naftu.

Nakon takvih akcija Vašingtona, Kina je podnela žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji protiv SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: