Proizvođači protiv poreza na šećer: On tera potrošače da kupuju loše namirnice

Proizvođači negoduju protiv poreza na šećer i navode kako on ne smanjuje gojaznost, nego tera potrošače da kupuju jeftinije proizvode lošijeg kvaliteta.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.08.2019.

10:20

Proizvođači protiv poreza na šećer: On tera potrošače da kupuju loše namirnice
FOTO: Depositphotos,photkas

Rumunija je, poput drugih evropskih zemalja, najavila uvođenje poreza na slatka bezalkoholna pića kako bi smanjila gojaznost, ali i povećala javne prihode koji bi se mogli trošiti na zdravstvo i obrazovanje.

Kako se očekuje, novi namet bi do kraja godine obezbedio oko 66 miliona evra u budžetu, ali to ne znači mnogo udruženjima proizvođača bezalkoholnih pića koji su ovaj porez nazvali diskriminišućim i razlogom koji će ozbiljno naštetiti sektoru s oko 60.000 radnih mesta, piše Politika.

I dok se u nekim evropskim zemljama poreska politika uspešno sprovodi već godinama, u drugima, poput Hrvatske, poslodavci negoduju, naročito posle promene načina oporezivanja, koji je dodatno povećao obaveze.

U ovoj zemlji taj porez se najpre plaćao 5,5 evra na sto litara, a onda je doneta odluka da se takse tarifiraju u zavisnosti od procenta šećera u napicima.

Odmah je reagovalo Hrvatsko udruženje poslodavaca, ističući da ne podržava nameru uvođenja dodatnih poreza na pojedine grupe proizvoda, kao što su bezalkoholna pića s visokim udelom šećera, jer su iskustva drugih zemalja pokazala da takvi porezi narušavaju konkurentnost domaće industrije, ugrožavaju radna mesta, a imaju vrlo mali ili nikakav uticaj na zdravlje, čime se obično opravdava njihovo uvođenje.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda, u kom se porez na šećer već dugo naplaćuje, napravilo je istraživanje, koje je pokazalo da nema dokaza da su se potrošači odlučivali za proizvode s manje šećera zbog poreza.

Danska vlada je 2011. godine uvela porez na sve proizvode koji sadrže šećer, što je podiglo cene.

Istraživanja koja su kasnije usledila su pokazala da se većina potrošača nakon toga opredelila za jeftinije proizvode slabijeg kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: