Svet

Sreda, 10.07.2019.

10:47

Gubitaši: Nordika traži da Adrija ervejz vrati zajam

Estonski nacionalni avio-prevoznik saopštio je da i dalje planira da potražuje 7,8 miliona evra na ime zajma datog Adrija ervejzu.

Izvor: B92

Gubitaši: Nordika traži da Adrija ervejz vrati zajam
Foto: Depositphotos/korzeniewski

Međutim, nije dao vremenski okvir u kom će tržiti isplatu, saopštivši kako "nije tajna" da je slovenački avio-prevoznik u finansijskim problemima.

Nordika, koja je 2015. osnovana uz pomoć Adrija ervejza, okončala je njihovo partnerstvo u novembru 2016, tako što je slovenačkoj kompaniji dala zajam od 7,8 miliona evra po ugovorenoj kamatnoj stopi od 15 procenata. Godinu nakon osnivanja Nordike kao naslednika bankrotiranog Estonijan era, Adrija je bila najvažniji partner tog avio-prevoznika, obezbeđivala mu je sistem bukiranja kao i operativne usluge i obuku osoblja, piše exyuaviation.

Da posetimo, slovenačka kompanija Adrija ervejz žalila se evropskim institucijama tvrdeći da kompanija Er Srbija dobija, kako su naveli, prekomernu državnu pomoć što je navodno ugrozilo njihovo poslovanje.

Nakon kompletiranja partnerstva 2016, deo likvidnih sredstava Nordike u Adriji konvertovan je u zajam sa kojim su se saglasile obe strane. Zajam je dat na šest godina, međutim, estonska avio-kompanija konstantno je umanjivala njegovu vrednost, što je privuklo pažnju revizora.

Prajsvoterhauskupers, koji je bio na udaru kritika zbog revizije finansijskog izveštaja Adrije za 2018, pregledao je starije izveštaje Nordike, i primetio da taj zajam nije u skladu sa dobrom finansijskom praksom. Saopštio je da nema dovoljno dokaza da je bilo takvih kamata na tržištu, te stoga nije bilo osnova da se proceni verovatnoća da će Adrija ikada otplatiti takav zajam

Finansijski direktor Nordike Kristi Ojakar kazao je za estonski dnevnik „Postajms“ da će njegova kompanija tražiti da joj se zajam vrati.

„Umanjili smo vrednost zajma pošto je mala verovatnoća da će biti u potpunosti isplaćen, uglavnom zbog teške finansijske situacije u kojoj se Adrija nalazi, što nije nikakva tajna. Naravo, to nije poklon. Adrija je prošle godine otplatila deo duga, nekih 800.000 evra. Nastavićemo aktivno da tražimo isplatu duga“, kazao je Ojakar, ali nije precizirao koliko Adrija još duguje.

Nordika je prošle godine prijavila neto gubitak od 5,4 miliona evra, dok se očekuje da Adrija objavi najveće gubitke do sada.

Očekivalo se da će sporazum o saradnji između Nordike i Adrije potrajati do kraja 2017, međutim, 2016. je estonska avio-kompanija odlučila da potpiše sličan dogovor sa Poliš erlajnsom i okonča svoj sporazum sa Adrijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

23 h

Podeli: