Turska u pat-poziciji: Za Moskvu ultimatum SAD neprihvatljiv!

Moskva -- Rusija je odbacila kao neprihvatljiv ultimatum SAD Turskoj da otkaže kupovinu ruskog odbrambenog raketnog sistema S-400 zemlja-vazduh.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: S 400, Epa, SERGEI ILNITSKY
Foto: S 400, Epa, SERGEI ILNITSKY

Povezana vest:

- Američki ultimatum Turskoj: Ostalo vam je još dve nedelje da odustanete od S-400

Ovo je izjavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Zvanični Vašington zahteva od Ankare da umesto S-400 kupe američki sistem Patriot, ili će se suočiti sa sankcijama.

Kako prenosi Rojters, Moskva je reagovala na izveštaj CNBC-a u kojem se navodi da je Vašington dao Turskoj rok od nešto više od dve nedelje da raskine dogovor s Rusijom i umesto toga sklopi dogovor sa SAD, ili rizikuje stroge kazne.

Turska i SAD su u sukobu oko odluke Ankare o kupovini S-400, koje se, po oceni Vašingtona, ne mogu integrisati u sisteme NATO-a. Vašington upozorava da bi taj potez ugrozio učešće Ankare u proizvodnji američkih borbenih aviona F-35, za koju tvrdi da će biti ugrožena kupovinom S-400.

Na pitanje novinara o izveštaju CNBC-a, Peskov je izjavio: "Mi na ovo gledamo izuzetno negativno i smatramo da su takvi ultimatumi neprihvatljivi".

Turski ministar odbrane Hulusi Akar ranije danas izjavio je da vidi poboljšanje u pregovorima sa Sjedinjenim Državama povodom kupovine ruskog raketnog sistema odbrane S-400 i američkih borbenih aviona F-35, ali je dodao da se Ankara priprema i za potencijalne sankcije SAD.

strana 1 od 158 idi na stranu