Preokret: Pukla ljubav s Trampom, trgovinski rat 'ubio' obećanje

Obećanje kineskog tehnološkog milijardera Džeka Ma da će stvoriti milion novih radnih mesta u SAD je najnovija žrtva trgovinskog rata sa Kinom.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 20.09.2018.

09:11

Preokret: Pukla ljubav s Trampom, trgovinski rat 'ubio' obećanje
Foto: Gettyimages

Šef Alibaba privukao je pažnju početkom prošle godine kada se nakon sastanka sa Donaldom Trampom posle njegovog izbora za predsednika SAD ambiciozno obavezao da će stvoriti million radnih mesta u SAD.

Međutim, u intervjuu kineskoj zvaničnoj agenciji Singhua, Ma kaže da su talasi novih tarifa koje su nametnuli Vašington i Peking u poslednjih nekoliko meseci podrili taj plan.

"Ovo obećanje je dato na osnovu prijateljske saradnje između Kine i SAD i razumnih bilateralnih trgovinskih odnosa, ali trenutna situacija već je uništila tu osnovu", rekao je Ma. "Ovo obećanje ne može biti izvršeno."

Portparol Alibabe, najveće kineske kompanije za e-trgovinu, potvrdio je Maovu izjavu.

Analitičari su već izrazili ozbiljne sumnje u vezi sa obećanjem, koje je Alibaba najavila nakon što su se Tramp i Ma upoznali u Tramp Taueru u Njujorku u januaru 2017. godine.

Kako navode, nejasno obećanje Džeka ma nije zasnovano na investiranju Alibabe u SAD za izgradnju fabrika ili drugih opipljivih ulaganja. Umesto toga, govorio je o stimulisanju trgovine time što će pomagati američkim malim preduzećima prodaju svoje proizvode potrošačima u Kini i drugde u Aziji.

Alibaba je prošle godine održala veliku konferenciju u Detroitu kako bi podstakla američka mala preduzeća i poljoprivrednike da svoje proizvode plasiraju kineskim potrošačima kroz svoje platforme.

Kompanija nije odmah odgovorila na zahtev za informacije o tome koliko američkih radnih mesta su ti napori stvorili do sada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: