Cipras obećava: Ne vraćamo se rasipničkim danima

Grčka će izaći iz programa pomoći bez traženja kreditne linije iz predostrožnosti, izjavio je grčki premijer Aleksis Cipras.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.04.2018.

14:10

Cipras obećava: Ne vraćamo se rasipničkim danima
Foto: Getty images

On je obećao i da se Atina neće vratiti "rasipničkim danima".

Cipras je grčkim parlamentarcima rekao da će na ovonedeljnoj sednici ministara finansija evrozone Grčka predstaviti sopstveni plan mera za period nakon isteka spasilačkog programa, i dodao da "nije kraj sveta" ako Međunarodni monetarni fond ne učestvuje u tekućem programu pomoći Atini, koji ističe 20. avgusta, prenosi Rojters.

"Evropa može i mora sama da rešava svoje probleme", poručio je Cipras.

Grčka je treću godinu zaredom uspela da nadmaši ciljeve iz spasilačkog programa i da smanji teret javnog duga, pokazali su danas objavljeni podaci grčke službe za statistiku.

Primarni budžetski suficit je u 2017. godini iznosio 4,0 odsto, dok je javni dug smanjen na 178,6 odsto BDP-a sa 180,8 odsto BDP-a iz 2016. godine.

Vrednost celokupnog BDP-a je iznosila 177,7 milijardi evra, ali je to i dalje za skoro milijardu evra manje u odnosu na godišnji BDP u 2014. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: