FRA: Veće subvencije stočarstvu

Pariz -- Francuska, poljoprivredno najznačajnija zemlja EU, planira da deo poljoprivrednih subvencija prebaci sa ratarskog na stočarski sektor.

Izvor: Tanjug
Podeli

Na taj način žele da smanje jaz u prihodu i produktivnosti između njih, saopštilo je danas ministarstvo poljoprivrede te zemlje.

Sprečavanje opadanja malih stočarskih farmi je trenutno prioritet ovog ministarstva, ističe resorni ministar Stefan Le Fol, a prenosi AFP. Prema nekim proračunima, manje stočarske farme bi, zahvaljujući najavljenoj promeni politike, mogle da računaju na nekoliko stotina miliona evra subvencija više nego dosad.
Rast cena poljoprivrednih proizvoda je u 2012. treću godinu uzastopno, povećao prosečan prihod francuskih poljoporivrednika, s tim što u tome ima velikih dispariteta.
Dok su uzgajivači ratarskih kultura u proseku u ovoj godini ostvarili prihod od 74.400 evra (pre odbijanja poreza), što je porast za više od 40 odsto u odnosu na 2011. proizvodjači mesa i mleka su imali oko 10 odsto manji prihod nego 2011. - prvi u proseku 15.400, a drugi prosečno 26.500 evra.
Erik Len, predsednik francuskog Udruženja proizvodjača šećerne repe (CGB), upozorava da je važno da se preraspodelom subvencija ne ugrozi konkurentnost francuskih proizvodjača ratarskih kulltura u odnosu na njihove kolege iz drugih zemalja EU.
Prema novoj raspodeli subvencija su skeptični i vlasnici velikih stočarskih farmi jer misle da će ona pogodovati samo malim stočarima, dok će njima štetiti.
Visina budžeta EU za poljoprivredu za period 2014. - 2020. bi trebalo da bude poznata početkom 2013, kad se nastave prekinuti pregovori o ukupnom budžetu `Dvadeset sedmorice`.
Ministar Le Fol napominje kako je načelno već dogovoreno da će sredstva za finansiranje zajedničke poljoprivredne politike EU (CAP), biti nešto manja od dosadašnjih, iz kojih je Francuska godišnje dobijala sedam milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 119 idi na stranu