Vučić: "Od večeras cene nafte, benzina i dizela idu u rikverc"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju javnosti govorio je o evropskom putu Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.05.2022.

18:09

Vučić:
FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

On je istakao da će Srbija biti snažnije na evropskom putu uprkos svim brojevima.

"Ponekad ne želimo da vidimo šta su važne stvari za nas, i šta sve radimo sa EU. Nama vest o izgradnji autoputeva i brzih pruga traje pola dana ili jedan dan, iako rešava višedecenijske probleme. A sve to radimo zajedno sa EU. Naša trgovinska razmena sa EU je oko 62%, 38 milijardi ukupno", rekao je on.

Dodao je da je gotovo 300 hiljada ljudi zaposleno u kompanijama iz EU.

"Najveći deo investicija dolazi iz EU –1,93 i 1,84 milijardi evra godišnje u poslednje dve godine", jasan je bio Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na veliku krizu energenata u svetu.

"Mi se suočavamo s velikom kriziom energenata u svetu. Orban je sankcije za rusku naftu nazvao bacanjem atomske bombe", istakao je on.

Takođe, naveo je da mi imamo određene količine nafte u Srbiji za koja prava eksploatacije pripadaju NIS-u koji je u većinskom ruskom vlasništvu.

"Tražio sam od Rusa da spuste cene nafte, dizela i benzina. Zamolio sam ih da 20% nafte koju koriste je iz Srbije i da bi bilo fer da cena bude niža. I ne koristim to ako razlog da bih napao nekoga", rekao je Vučić.

Objasnio je da ako uzmete 800 hiljada tona iz Srbije, to košta 30 dolara po barelu, a ne 100.

"Od večeras cene nafte benzina i dizela idu u rikverc. Izgubili smo 36 miliona evra na akciji a neki su prijavili profit od 80 miliona evra istovremeno. Ja sam zahvalan i ljudima iz NIS-a i drugim koji su nas poslušali", rekao je on i naglasio da će sutra cene biti za 10 dinara niže nego što su bile.

"Samo će Bugarska i Makedonija imati nižu cenu". Kako je rekao, u ovoj godini je strahovito porasla potrošnja benzina i nisu uspeli da nađu zašto.

"Što se tiče nafte, čekamo šesti paket sankcija, ali moramo da se snabdevamo naftom. Mi ćemo naftu morati da imamo, verujem da ćemo moći da nastavimo sa ruskim partnerima. Razgovaramo i o proširenju naših skladišta za 200.000 tona. Mi želimo da povećamo za milion tona da bismo mogli da izdržimo više meseci bez dobijanja nafte", izjavio je Vučić. Što se tiče gasa, kreće se u razgovore sa Gaspromom.

"Mi smo 100% zavisini od Rusa i bićemo najmanje još dve godine. Moramo da obezbedimo gas za preduzeća i domaćinstva", rekao je on i objasnio da ako dobijemo 100% naftnu formulu koju neće dobiti niko, danas bismo plaćali 320 dolara za 1.000 kubika.

"Ako je delimično 20-30% i berzanska cena uključena, cena raste na oko 400 dolara".

Između 100 cene gasa na berzi i naftne formule, razlika godišnja za nas bi bila 1,1 milijardu evra, nastavio je predsednik.

"Želimo da napravimo dobar ugovor za Srbiju i moraćemo da ga imamo pre kraja maja".
Međutim, oko struje najveći problem imamo da ne kopamo dovoljno uglja.

"Mi imamo uz Gruziju i Tursku najniže cene struje. Svugde je skuplja, i u regionu, i u Evropi. Najveći problem je kopanje uglja".

Naglasio je i da moramo da radimo revezribilne elektrane Bistrica i Đerdap 3.

"Otvorili smo i prve razgovore oko modularnih nukleranih reaktora koji nose najbolju i najčistiju i najjeftiniju energiju".

Poručio je i da smo uvećali zalihe gasa.

"Najveći problemi su u Kolubari i to ćemo morati da uložimo da povećamo količline uglja".

Zaključio je i da će skupo celu Evropu koštati sve ovo, a koštaće i Srbiju.

"Za nas to postaje nemoguća misija i nemoguća situacija", poručio je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: