"Srbija ne treba silom, beže i iz Švajcarske"

Predsednik švajcarske Komisije za tehnologiju i inovacije (KTI) Valter Štajnlin rekao je da Švajcarska za inovacije i istraživanje izdvaja tri odsto BDP-a.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

15:23

Foto: Thinkstock, ilustracija

S druge strane, Srbija izdvaja samo 0,73 odsto.

Štajnlin je na predstavljanju programa i projekata KTI u Privrednoj komori Srbije (PKS) rekao da su u Švajcarskoj inovacije "odgovornost industrije, a ne vlade i da vlada nema programe koji se odnose na inovacije".

KTI je federalna agencija koja naučne inovacije podstiče finansijskim sredstvima, profesionalnim savetovanjem i obukom, kao i povezivanjem privrede, posebno malih i srednjih preduzeća sa istraživačkim institucijama, kao što su univerziteti.

"Dve trećine novca koji se u Švajcarskoj izdvaja za istraživanje i razvoj usmereno je na subvencije kojima se plaćaju istraživanja u privatnim kompanijama. Nikada ne plaćamo ceo projekat, već 50 odsto, a ostatak nadoknađuje kompanija", rekao je Štajnlin.

Naveo je da se jedna trećina sredstava, namenjena istraživanjima i inovacijama, odnosno oko 200 miliona švajcarskih franaka, koristi u toj zemlji za finansiranje istraživanja na univerzitetima i projektima kojima se podiže konkurentnost.

"Švajcarska godišnje realizue 450 projekata u oblasti inovacija, što nije mnogo, ali daje signal i drugima da povećavaju konkurentnost svojih proizvoda. Da bi se podstaklo istraživanje treba smanjiti zakonsku regulativu, omogućiti što više slobode za poslovanje i otvoriti granice", rekao je Štajnlin.

On je preporučio srpskoj vladi da ne treba silom da zaustavlja odlazak stručnjaka iz Srbije, već da stvara uslove za rad da se vrate i da privuče i druge stručnjake i privrednike.

U Švajcarskoj je, prema njegovim rečima, 20 odsto stranaca, kao i 45 odsto profesora iz drugih zemalja.

"Stručnjaci odlaze i iz Švajcarske, najviše u SAD, kao i iz drugih zemalja i ta država je crna rupa, jer se iz nje ne vraćaju. U Švajcarsku i dolaze iz drugih zemalja", rekao je Štajnlin.

Dodao je da Srbija ne treba često da menja visinu poreza ako želi da privuče investitore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: