Biz - B92.net

Putin zainteresovan da se izgradi Turski tok do Srbije

Beograd -- Rusija zainteresovana za punu realizaciju Turskog toka koji bi doveo gas u jugoistočnu Evropu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema najavama iz Beograda, tokom Putinove posete biće potpisano 20-ak strateških sporazuma vrednih nekoliko stotina miliona evra.

Putinova poseta Srbiji je najavljivanja od leta prošle godine i prvobitno je bila planirana za jesen.

Ranije se prepostavljalo da je glavni kamen spoticanja u odnosima dve zemlje srpsko-humanitarni centar u Nišu, gde Rusija traži diplomatski status za svoje saradnike, a čemu se protivi Zapad.

Dok u ruskim medijima nema nikakvih detalja o predstojećoj Putinovoj poseti Beogradu, srpski najavljuju da je reč o sporazumima koji se odnose na ulaganja u infrastrukturu, energetski sektor, poljoprivredu, odbrambeni sistem i turizam.

Za Rusiju je svakako u ovom trenutku prioritet energetski sektor, odnosno priključivanje Srbije na gasovod Turski tok, i dalja izgradnja do Mađarske i izlazak u Evropu.

U prilog tome govori i činjenica da je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak u izveštaju Putinu o poslovima u oblasti energetike 10. januara rekao da je u toku "intenzivna" izgradnja Turskog toka.

Srpski ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da će u vrhu programa Putinove posete biti pitanja energetske bezbednosti. Takođe, kazao je i da je u finalnoj fazi usaglašavanja nekoliko sporazuma, većinom iz oblasti gasne privrede.

"Mi očekujemo konačan iskorak po pitanju proširenja podzemnog skladišta Banatski dvor i očekujemo druge sporazume u oblasti gasne privrede", rekao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.