Potpisano: Gradi se auto-put od Niša do Merdara, obezbeđen novac od EIB

Potpisan je finansijski ugovor o gradnji auto-puta E-80 Niš-Merdare u vrednosti od 100 miliona evra.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2019.

12:26

Potpisano: Gradi se auto-put od Niša do Merdara, obezbeđen novac od EIB
Foto: Depositphotos, rasica, 81045574

Paraf na dokument su stavili ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Evropske investicone banke (EIB) Migel Morgado.

U Vladi Srbije danas je potpisan još jedan ugovor o investicionom grantu u vrednosti od 40,6 miliona evra, koji su, osim ministarke Mihajlović i predstavnika EIB Morgada, potpisali i ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora "Koridora Srbije" Dušan Purić.

Ministarka Mihajlović najavila je da će izgradnja prve deonice tog auto-puta, od Niša do Pločnika, početi u trećem kvartalu sledeće godine.

"Radili smo tri godine na ovom projektu. Danas smo potpisali dva važna ugovora koji predstavljaju bitan korak ka početku izgradnje, iako je bilo puno kritika i pitanja da li postoji interesovanja za izgradnju tog auto-puta", rekla je Mihajlovićeva na konferenciji za medije.

Ističe da auto-put Niš-Merdare nije samo važan za razvoj privrede i povezivanje okruga, već je, kaže, važan i sa političkog asekta, jer pokazuje interes i želju Srbije da do rešenja dolazi kompromisom.

Mihajlovićeva je navela da će ovaj put omogućiti Srbiji da izađe na more.

Prema njenim rečima, to je jedan od šest auto-puteva koji će se u Srbiji graditi tokom 2019. i 2020. godine.

"Možda zvuči nemoguće, ali to je i te kako moguće sada kada Srbija ima jednu stabilnu ekonomiju i koja je politički stabilna", rekla je Mihajlović.

Predstavnik EIB Morgado je izjavio da je ključni doprinos Evoropske komisije u ovom projektu povezivanje regiona i kazao da EU dugi niz godina podržava Srbiju i radi na unapređenju transportne veze u regionu u železničkom, drumskom i vodnom saobraćaju.

Kaže da je potpisivanje tih ugovora primer plodne saradnje nacionalih institucija i Evropske komisije i najavio da će i dalje nastaviti da podržavaju Srbiju s obzirom na najavljeni investicioni program.

"Danas smo imali sastanke sa predstavnicima Vlade Srbije, sa kojima smo razgovarali o mogućoj grupi projekata koje bismo možda mogli da podržimo kako bismo doprineli rastu i prosperitetu Srbije", rekao je Morgado.

Komesarka Evropske komisije za transport Violeta Bulc kaže da je izgradnja auto-puta Niš-Merdare važna za povezivanje u regionu, dodajući da povezivanje znači mir i nadu.

"Osim ovog auto-puta, koji se zove i 'Auto-put mira', takođe planiramo da taj deo bude povezan i vodnim saobraćajem”, rekla je komesarka Bulc.
Foto: Tanjug/Sava Radovanoviæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: