Srbija

Sreda, 25.10.2023.

09:27

Postoje 4 načina da izbegnete učešće za stan

Pitanje jednog Pančevca da kupi stan na rate iako je naišlo na neodobravanje, nije baš bez smisla.

Izvor: Blic/V.B.

Postoje 4 načina da izbegnete učešće za stan
Ilustracija: Depositphotos/lianna_s_

U jeku visokih cena nekretnina, većina traži alternative kreditu, posebno način da zameni učešće za stan.

Ukoliko vam je ta stavka jedino što vas deli od svog krova nad glavom, evo nekoliko trikova kako da joj dolijate. Reč je o savetima koji su s pravne strane legalni, a dodatno, ima i opcija stambenog kredita gde nećete morati da date novac za učešće.

Hipoteka

Učešće nije potrebno ukoliko imate nepokretnosti koje mogu biti podobne za banku da se osiguraju u što većem obimu sa svojim založnim pravom (na primer podižete stambeni kredit od 25.000 evra, a hipoteku stavljate na neku drugu nekretninu, vašu ili od bilo kog trećeg lica, čija je vrednost znatno veća od iznosa kredita koji dobijate npr. 60.000 evra). Tačnije, hipoteka bi trebalo da bude najmanje 30 odsto vrednija od traženog iznosa kredita.

To može biti i stan vaših roditelja, ili nekretnina koju već imate u vlasništvu, a dodajete je kao kao dodatno sredstvo obezbeđenja. Stručnjaci za nekretnine ujedno su saglasni da je možda ovo i najidealnija opcija.

Kredit u dinarima

Da, dinarski stambeni krediti odobravaju se bez učešća. Međutim, caka je što su najsličniji keš kreditima, odnosno, reč je o zajmovima koji kraći rok otplate i skuplji su. Dosta skuplji.

U prilog tome govore cifre, kako piše Blic, obim novoodobrenih stambenih kredita u dinarima u periodu april 2022 - mart 2023 iznosio je 674 miliona dinara, dok je obim novoodobrenih devizno indeksiranih stambenih kredita iznosio 120,4 milijarde dinara. Razlika je jasna.

Iako je kod evro-kredita kamata niža, rizik je veći u smislu promene kursa valuta. Dodatno, ima još prednosti stambenih kredita u dinarima. Građani često ističu da im pogoduje opcija koju mogu da ispregovaraju, a to je da nema učešća.

Stan preko Građevinske direkcije Srbije

Ukoliko planirate da kupite stan koji je gradila Građevinska direkcija, prednost je što ona svojim budućim kupcima odobrava beskamatne pozajmice za kupovinu stana u iznosu do 20 odsto vrednosti stana.

I to tako, što im taj iznos vraćate od povraćaja PDV (ako ste kupac prve nekretnine), na dva načina - deo nakon refundacije PDV-a, a preostalo može da vrati sa rokom otplate do 10 godina, bez kamata i dodatnih troškova oko realizacije pozajmice. Međutim, piše list, sve teže odobravaju ovakve pozajmice.

Uzmite keš kredit

Podignete prvo gotovinski kredit, pa tek onda stambeni, međutim morate biti svesni da biste u tom slučaju istovremeno otplaćivali dve rate. A kao što je poznato, keš krediti su uglavnom najskuplja opcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

16 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Podeli: