Vesti -

Mali: "Fiskalizacija nam je najjače oružje u borbi protiv sive ekonomije" FOTO

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali obišao je danas kozmetički salon "Una centar" koji je prešao na novi model e-fiskalizacije.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Mali je tom prilikom poručio da je nov sistem fiskalizacije "možda i najjače oružje u borbi protiv sive ekonomije".

Tom prilikom demonstrirana je naplata tretmana putem nove fiskalne kase, a ministar Mali i vlasnica lokala Ana Drizić zalepili su na pult nalepnicu "I ja sam e-fiskalizovan".

Mali je tom prilikom izrazio zahvalnost vlasnici salona što je prepoznala značaj uvođenja novog sistema, koji predstavlja odličan način borbe protiv sive ekonomije, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Drago mi je što sam došao u kozmetički salon "Una centar" da proverim na koji način funkcionišu novi fiskalni uređaji i sistem fiskalizacije. Kao što ste imali prilike da vidite, apsolutno sve radi savršeno, plaćanje je u gotovini ili sa karticom i izdaje se fiskalni račun. Svaki račun ima QR kod, a telefonom možete da proverite da li je taj račun ispravan ili nije i na takav način se zajedno borimo protiv sive ekonomije", rekao je Mali.

On je podsetio da, po, prethodnom zakonu i sistemu, kozmetički saloni nisu bili u obavezi da imaju fiskalnu kasu.

"Po ovom novom zakonu jesu, i želim gospođi Drizić da zahvalim na gostoprimstvu, ali i na odgovornosti i ažurnosti kada je implementacija novog sistema u pitanju", rekao je Mali, i zahvalio joj se što podržava napore Vlade Srbije da se zajedno borimo protiv sive ekonomije.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku više od 130.000 obveznika fiskalizacije prijavilo je lokacije prodajnih objekata.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg
Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

"Da bude jasno, nema produženja krajnjeg roka. Do 30. aprila je rok da se svi koji su u obavezi fiskalizuju. Od 1. maja svi će morati da rade po novom sistemu. Ono što jeste novina, izašli smo u susret onima koji još nisu uzeli subvenciju za nabavku fiskalne kase i uveli novi rok za prijavu od 15. marta do 5. aprila. Svako ko se nije prijavio u prvom roku, dobija sada subvenciju države - 100 evra za fiskalnu kasu i 100 evra po prodajnom mestu. Pokrivamo u potpunosti troškove nabavke novih fiskalnih kasa", rekao je Mali i podsetio da se prijava obavlja preko portala Poreske uprave.

Ministar je poželeo uspešan rad vlasnici salona, puno uspeha i mušterija.

"Što više vi novca zaradite, zarađuje i država za budžet, a iz tog budžeta koristimo sredstva za puteve, povećavamo plate i penzije i trudimo se da Srbiju učinimo boljim i lepšim mestom za život" , rekao je Mali.

Vlasnica kozmetičkog salona "Una centar" Ana Drizić je poručila da su oni u prvom roku iskoristili priliku da se prijave za subvenciju i da je novac brzo legao na račun.

"Što se tiče fiskalne kase sve je završeno za sedam dana, sistem je jednostavan i instaliranje sistema nas nije omelo u poslovanju", naglasila je Drizić.

Prethodni rok do kada su obveznici mogli da se prijave za subencije za novu fiskalizaciju bio je do 31. januara 2022. godine.

Prijavljivanje za subvencije u novom roku, za sve koji se nisu prijavili u prvom roku, će se odvijati na isti način kao i prethodni put. Ta prijava je jednostavna, ne zahteva mnogo vremena, a obveznici fiskalizacije mogu samo jednom da se prijave, odnosno ne mogu naknadno da menjaju prijavu.

Rok do kada su obveznici fiskalizacije u obavezi da u potpunosti pređu na novi model je 30. april 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.