Kako ući u trag of šor firmama?

Posle odluke države da registruje sve of šor kompanije koje posluju u Srbiji, još nije jasno kako će to biti i sprovedeno.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 12.01.2014.

16:24

Default images

Ministar Radulović, samo je kratko objasnio da će taj posao biti urađen primenom zakona o sprečavanju pranja novca. Registracija firmi preko poreskih rajeva time postaje ponovo tema u domaćoj javnosti.

Dušan Uzelac, direktor sajta "Kamatica", kaže da je osnivanje of šor kompanije prilično jednostavno.

"Postoji dokumentacija koja treba da se prikupi i imate mogućnost, na sajtovima koji to nude, da sve to dobijete onlajn", objašnjava on.

Time su firmu drugi za vas osnovali, a vi ste stekli mogućnost da poslujete i otvarate bankovni račun. Ono što je najbitnije - da sakrijete identitet i nastupate čak i tamo gde zbog posla kojim se bavite ili reputacije to ne biste mogli.

"Imaš jedan sistem nestabilne svojinske strukture, jer je ovde nejasno da li je bogatsto sigurno i zato smo mi, Rusi, i šta ja znam, najveći korisnici of šora, i of šor ima tu funkciju", kaže profesor ekonomije Miodrag Zec.

Ministar privrede Saša Radulović tvrdi da iza većine of šor kompanija koje posluju u našoj zemlji stoje upravo naši državljani.

On naglašava da one predstavljaju veliki problem u privrednom sistemu i da baš zato treba da se obezbedi njihova puna registracija, a time i ko su njihovi vlasnici.

Profesor Zec ocenjuje da se kroz of šor firme u zemlju vraća deo novca koji je iznet devedesetih godina.

"Mislim da je većina investicija ovde od novca koji je iscureo devedesetih ili koji sada curi i on se na ovaj način delimično vraća. Vraća se jedan njegov deo, ali većina verovatno tamo ostane. Mislim da su tu veliki tok transferne cene", smatra on.

Of šor niko ne može da zabrani, svi veliki investitori će se truditi da imaju što manji trošak, podseća Dušan Uzelac.

"Teško je za očekivati pronalaženje vlasnika same of šor firme, ali bi formiranje jednog registra imalo smisla da bi pomoću njega prosto koja firma sa kojom firmom u Srbiji funkcioniše, a samim tim bi mogli da se izvlače neke informacije koje bi bile korisne za neke dalje istrage", kaže on.

I ne treba zaboraviti da je još jedna prednost of-šor fenomena – slobodno raspolaganje novcem. Možete podizati novac, transferisati ga po volji na račune drugih pravnih i fizičkih lica... I naravno, sve to skoro bez ikakve kontrole.

Zbog toga i ne čudi da je baš ta lakoća omogućila da jedna žena, Sara Petr Mils, može da stoji na čelu prave globalne imperije i da rukovodi sa 1.200 kompanija, a da je u stvari sve vreme na maratonima i odmorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: