"Da se zna ko drži ofšor firme"

Ministar privrede Saša Radulović rekao je da bi trebalo registrovati sve ofšor firme koje posluju u Srbiji, jer su one veliki problem za privredni sistem.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 10.01.2014.

10:31

Default images

"Sve ofšor firme koje posluju u Srbiji treba da budu registrovane, kako bi se znalo ko su njihovi vlasnici", rekao je Radulović na konferenciji za novinare.

On je dodao da obično iza takvih firmi, koje su registrovane u "poreskim rajevima", stoje građani Srbije.

Kako je objasnio, informacija o vlasništu ofšor firmi biće obezbeđena u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca.

Zakon o radu će da sačeka

Istekao je rok za javnu raspravu o novom zakonu o radu, u čijem pisanju sindikati praktično nisu ni učestvovali. Ministar privrede Saša Radulović tvrdi da postojeći tekst zakona ne degradira prava radnika, dok vicepremijer Aleksandar Vučić poručuje da sa sindikatima mora da se nađe zajednički jezik.

Kontorverzni Zakon o radu će da sačeka. Vlada ga neće usvajati pre ozbiljnog dijaloga sa sindikatima, koji treba ponovo uspostaviti, kaže Vučić.

"Ako ne možemo da se dogovorimo o svemu, moramo da nadjemo najmanji zajednički imenitelj. Dakle da vidimo šta smeta jednima, šta smeta drugima, šta je to zbog reformi trebalo da se sprovede. Ali svakako nećemo ulaziti u donošenje tog zakona dok ozbiljno ne sednemo sa predstavnciima sindikata i vidimo kako te probleme da rešimo. I ne mislim da je potrebno nego veliko odlaganje. Bolje da nešto uradite sa 10 dana, kako bi ste vi rekli zakašnjenja, a ja normalne procedure, nego da nešto uradite loše", kaže Vučić.

Radulović je istakao i da je Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu "dobar i da mora da prođe".

"Zakon o radu mora da prođe. Ovako kako je napisan mislim da je dovoljno dobar kako bi se ostvario privredni rast. Priče kako se degradiraju prava radnika ne stoje. Svaka odredba je u interesu radnika", rekao je on na konferenciji za novinare.

Na pitanje da li ima podršku u Vladi Srbije za izmene Zakona o radu, Radulović je rekao da ne želi da licitira i da će se to videti prilikom glasanja, uz napomenu da u vladi ima više političkih stranaka.

Povodom konstatacije da se danas završava javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Zakona o radu, u pisanju kojeg sindikati nisu učestvovali, Radulović je rekao da je svaki dijalog dobar, ali je istakao da se može razgovarati o pojedinačnim odredbama zakona i o tome šta ceo zakon donosi.

"Naravno da je potreban socijalni dijalog, ali ne možete samo da kažete da nećete ništa", rekao je srpski ministar privrede i podsetio da su sindikati sami napustili Radnu grupu za izmene Zakon o radu.

Radulović je objavio i podatke o budžetskim uštedama - Ministarstvo privrede je u 2013. ostvarilo budžetske uštede od 4,6 milijardi dinara, od čega se najveći deo sredstava odnosio na subvencije - 3,6 milijardi.

"Ukupan budžet Ministarstva privrede za 2013. godinu iznosio je 31,6 milijardi dinara, od čega je utrošeno 27 milijardi dinara", naveo je Radulović.

On je precizirao da se na subvencijama za javna preduzeća uštedelo 375 miliona dinara, a za privatna preduzeća 1,7 milijardi dinara.

Radulović je napomenuo da su prošle godine ostvarene i uštede na platama zaposlenih u Ministarstvu privrede, u iznosu od 25 miliona dinara.

On je podsetio da budžet Ministarstva privrede za 2014. godinu ne predviđa nove subvencije, kao i da će svi ranije potpisani ugovori biti poštovani.

"Da li ćemo živeti bolje? Zavisi od reformi u 2014"

Novi zakoni o privatizaciji i o stečaju trebalo bi da budu usvojeni u Skupštini Srbije do kraja januara, izjavio je danas ministar privrede Saša Radulović.

On je na konferenciji za novinare kazao da se sa usvajanjem tih zakona kasni mesec dana, ističući da je to kašnjenje povećavalo neodgovorno ponašanje direktora javnih preduzeća zbog očekivanja da možda neće biti ni usvojeni.

"Imamo neodgovornost u nekoliko kompanija, među kojima je najveća i najvažnija Rudarsko-topioničarski basen (RTB) 'Bor', unutar kojeg postoje velike opstrukcije u dostavljanju potrebnih podataka", kazao je on.

Radulović je dodao da su tamo potrošene ogromne svote novca poreskih obveznika, a da nemamo nikakav uvid u to kako je novac potrošen, samo znamo da RTB traži velika nova sredstva da bi završio sve planirane projekte.

On je kazao da je bilo primera pojedinih direktora i nadzornih odbora koji su pokušali da prebace imovinu na zavisna preduzeća u očekivanju novog zakona o privatizaciji, ali da to neće biti dozvoljeno.

"Ova 2014. godina će biti teška, reformska godina, potrebna je velika politička volja za to. Politička volja koja treba da dovede do razvlašćenja političkih stranaka u mnogim oblastima, od preduzeća u restrukturinju do javnih preduzeća", kazao je ministar.

Radulović je kazao da će to da li će građani Srbije od 2015. godini živeti bolje i da li će biti rasta zapošljavanja, životnog standrda i privrednog rasta zavisiti od toga koliko duboko budu napravljene reforme u ovoj godini.

"Ja bih voleo da može drugačije, da prvo može rast životnog standarda i zapošljavanja, pa da od toga dobijemo privredni rast i natenane pravimo reforme. Nažalost tako ne može. Uzročno-posledična veza je prvo reforma, nakon čega dolazi privredni rast, stvaranje profita, rast investicije i nakon toga zapošljavanje i rast životnog standarda",kazao je on.

Radulović je kazao i da bi početkom februara trebalo da bude završen predlog zakona o javnim preduzećima, kojim će biti uveden red u toj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: