Kad požar bukne kasno je misliti o osiguranju: Za par "crvenih" glavobolja manje

Kineski tržni centar u Bloku 70 na Novom Beogradu gotovo je u potpunosti uništen u požaru koji je sinoć izbio.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 13.08.2021.

13:18

Kad požar bukne kasno je misliti o osiguranju: Za par
Foto: Tanjug/MILOŠ MILIVOJEVIÆ

Na sreću, ljudskih žrtava nema ali je materijalna šteta ogromna.

Neki od trgovaca uspeli su da iz lokala izvuku deo robe kako i ona ne bi bila potpuno uništena, izlažući se velikom riziku. Ipak, mnogo toga nepovratno je nestalo.

Nepovratno - jer nije bilo osigurano.

U medijima se spekuliše da je tek par procenata vlasnika osiguralo svoje radnje u ovom objektu.

To se više-manje poklapa i sa podacima Infostudovog sajta Osiguranik da manje od sedam odsto lokala u Srbiji ima ugovorenu polisu osiguranja od osnovnih imovinskih rizika, požara i provalne krađe.

Uprkos tome što požar, provalne krađe, oluje, izlivi vode iz instalacija, poplave i slične nemile situacije nisu retke, osiguravanje imovine i dalje jeste iako gubitak u slučaju štete na imovini malih preduzeća često predstavlja veći udar za vlasnike i od gubitaka vezanih za privatnu imovinu.

Šta sve može da se osigura

Osiguranje imovine za preduzeća uključuje pokriće u slučajevima: požara i nekih drugih opasnosti, provalne krađe i razbojništva, stakla od loma. Postoji i tip osiguranja koji je zapravo kombinovano osiguranje pokretne tehnike i ono uključuje: osiguranje mašina od loma i osiguranje opreme i zaliha. Ukoliko želite i imate potrebu za tim, dostupna su i dopunska pokrića koja podrazumevaju osiguranje od poplava, bujica i visokih voda kao i izliva vode iz instalacija.

Da biste znali koliko to košta, potrebno je da imate informacije kao što su površina objekta, namena, broj spratova, kao i godina izgradnje, vrsta grejanja, ali i materijal korišćen za spoljašnje zidove i krovnu strukturu. Na cenu osiguranja utiču i faktori koji povećavaju rizik, kao što su to da li imate automatske alarme za požar i dim, udaljenost od požarnih odnosno vatrogasnih stanica, stanje snabdevanja vodom, udaljenost objekata oko vas, kao i stanje vatrogasnih aparata u okviru objekta.

Uporedni prikaz ponuda za ovu vrstu osiguranja možete da dobijete i preko sajta Osiguranik.com i sledećeg linka
Rizik Suma osiguranja u RSD Cena na godišnjem nivou
Požar 1.000.000 2.500
Izliv vode 50.000 500
Krađa 50.000 1.750
Lom stakla 10.000 360
Poplava i bujica 100.000 520
Lom instalacija 50.000 200
Prekid rada 100.000 490
Foto: Tanjug/Mirjana Mitroviæ
Ovo je primer za lokal gde je suma osiguranja za požar 1.000.000 dinara, ali to zapravo ne znači da je tržišna vrednost lokala tolika, nego da je to suma koja bi usled požara trebalo da vrati lokal u prvobitno stanje.

Prosek koji se uzima je da je 500 evra po kvadratnom metru dovoljno da se vrati lokal u prethodno stanje, što znači da bi ovo bila ponuda za lokal od recimo 17 kvadrata. Osim toga, mogu se ugovoriti i zemljotres i još neki rizici koje nismo naveli u tabeli.

Kao što smo gore već naveli, mali broj preduzetnika ima ove polise osiguranja, a uglavnom su to oni koji imaju osiguranje jer su lokal kupili preko kredita pa ih je banka obavezala ili se nalaze u okviru nekog tržnog centra gde po politici tog centra svako mora da ima osiguranje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: