Vesti -

Bimal grupa preuzela fabriku jestivog ulja Sunce iz Sombora

Bimal grupa uspešno je završila postupak potpunog preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja Bimal Sunce, i na taj način postala jedini vlasnik.

Izvor: eKapija
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Evgeniy Kalinovskiy
Ilustracija: Shutterstock/Evgeniy Kalinovskiy

Bimal grupa je 2019. kao većinski vlasnik stekla neposrednu pojedinačnu kontrolu nad somborskom fabrikom ulja Sunce, da bi 25. maja 2023. stekla 100 odsto vlasništvo, kupovinom ostatka udela od manjinskog suvlasnika.

Potpuno preuzimanje fabrike Bimal Sunce je bio primarni cilj Bimal grupe još od samog početka postupka preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja, navodi se u saopštenju, prenosi Ekapija.

"Cilj naše akvizicije je jačanje pozicije Bimal grupe na Zapadnom Balkanu, te dalja konsolidacija industrije ulja u regiji. U protekle tri godine fabrika Bimal Sunce je tehnički i tehnološki rekonstruisana, te je proizvodnja finalnog proizvoda dovedena na planirani nivo od 200 tona dnevno. U toku su dalje investicije koje za cilj imaju podizanje efikasnosti fabrike i proizvodnje koja je komplementarna fabrici Bimal iz Brčkog”, rekao je Ilija Studen, predsednik uprave Studen grupe i generalni direktor kompanije Bimal.

Studen ističe da je ukupni investicioni ciklus koji je započet 2019. godine vredan preko 35 miliona evra.

Bimal grupa će proizvodnjom u dve fabrike, u Brčkom i u Somboru, godišnje plasirati više od 250.000 tona poluproizvoda i gotovih proizvoda na domaća tržišta, kao i na svoja tradicionalna izvozna tržišta Turske i Bliskog istoka.

Takođe, viši proizvodni kapaciteti znače i čvršću poziciju na tržištu Evropske unije, gde Bimal već izvozi svoje specijalne proizvode, kao i potpuno ostvarivanje potencijala izvoza na tržište jugoistočne Azije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.