Biz - B92.net

BG na vodi: 32% Srbija, 68% UAE

Beograd -- Prema potpisanom Ugovoru o izgradnji projekta "Beograd na vodi", Republika Srbija biće vlasnik 32 odsto kapitala, dok će partner iz UAE biti vlasnik 68.

Izvor: Tanjug
Podeli

Potpisnici ugovora su Vlada Srbije i kompanija "Belgrade Waterfront Capital Investment LLC", čiji je vlasnik kompanija "Eagle Hils", navedeno je u ugovoru u koji je Tanjug imao uvid.

Za finansiranje projekta "Beograd na vodi" kompanija "Eagle Hils" će obezbediti 300 miliona evra i 150 miliona evra u formi kapitala, uz dodatnih i 150 miliona zajma u formi pozjamice osnivača kompanije.

Pročitajte još:

Potvrđeno je da će projekat da traje maksimalno 30 godina, od čega 50 odsto projekta mora biti završeno u prvih 20 godina, a prilikom izvođenja radova domaći izvođači radova imaju prednost.

Eagle Hils" će dodatno odboriti Republici Srbiji zajam od 90 miliona evra za preseljenje železničkih objekata iz Savskog amfiteatra kao i 40 miliona evra za završetak procesa eksproprijacije.

Kompanija "Eagle hils" je Ugovorom prihvatila je da im se izda zemljište na dugoročni zakup od 99 godina tako da se ta zemlja ne prodaje, a zgrade koje se nalaze u različitim režimima zaštite od strane države neće biti uklanjane.

One će po modelu zgrade zadruge ostati u državnom vlaništvu i biti obnovljene i korišćene za kulturne sadržaje.

U pitanju su Hotel Bristol, zgrada Železničke stanice, kao i Fabrika papira Milana Vape.

Ukupna površina iznosi oko milion kvadratnih metara.

Ukupnu bruto gradjevinsku površinu činiće dva miliona kvadratnih metara što stambene, što komercijalne površine, kao i maloprodajne, kulturne i zone za zabavu.

Kula Beograd biće visoka oko 200 metara, a tržni centar će imati više od 140.000 kvadrata bruto površine za izgradnju.

Planirano je 6.000 stanova, 24 grupacije kancelarijskih prostora i osam hotela.

Kada je reč o zelenim površinama, one će biti na ukupno 7,3 hektara, površina BW Promenade pet hektara, a zelenila i otvorenog prostora 12,87 hektara.

Savsko šetalište biće dugačko 1,8 kilometara, a centralni park 2,7 hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.