Biz - B92.net

Beograd dobija sistem za prečišćavanje otpadnih voda: Prva faza košta 271 milion evra

Beograd -- Danas je potpisan sporazum o saradnji i ugovorni sporazum za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Beograda.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture
Foto: Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

Sporazume su potpisali potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, direktor predstavništva kompanije China Machinery Engineering Corporation (CMEC) u Srbiji Li Sjuećeng i direktorom JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Dragan Đorđević.

Potpisivanju su prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, kao i predstavnici ambasade Kine, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlovićeva je tom prilikom istakla da je Beograd jedini grad u Evropi koji nema sistem za prečišćavanje otpadnih voda, te da je ovaj projekat od izuzetnog značaja jer je to pitanje životne sredine i boljeg kvaliteta života građana.

"Ovo je kapitalni projekat u koji mora da budu uključeni svi, dok kineska kompanija bude pregovarala sa Ministarstvom finansija oko uslova finansiranja, a samo prva faza koštaće 271 milion evra, današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji mi ćemo krenuti u istražne radnje – izradu svih studija, analiza i projektovanje kako ne bi gubili vreme", rekla je ona.

Mihajlovićeva je istakla da se godišnje u Savu i Dunav izlije 190 miliona kubika otpadnh voda, što se može uporediti sa 60 hiljada olimpijskih bazena ili 19 miliona cisterni.

"Ali, ovde ne stajemo, kroz novi investicioni plan 'Srbija 2025' mi smo opredelili milijardu evra koje ćemo uložiti i u druge gradove i opštine u Srbiji koje imaju slične probleme", zaključila je Mihajlovićeva.

Zoran Radojičić je rekao da je ovo važan dan za Beograd jer će se rešiti dugogodišnji problem Grada.

"Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti Vlade Srbije mi možemo zajednički da realizujemo ovaj kapitalni projekat koji će se izvoditi po najsavremenijim standardima i koji će doprineti unapređenju životne sredine", rekao je on.

Goran Vesić je izjavio da trećina grada nema kanalizaciju, dok se preostale dve trećine izliva u Savu i Dunav, saopšteno je iz ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.