"Stidljiva" Nedelja štednje: Ali ako ne u banku, gde s parama?

Tek nekoliko banaka oglasilo je posebne ponude za nedelju štednje i to dosta stidljivo.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 09.11.2021.

17:12

Ilustracija: Depositphotos/sqback

Građani koji i dalje žele da oroče novac na klasičan način se pitaju da li je ove godine uopšte bilo Nedelje štednje.

Činjenica je da se Nedelja štednje već godinama proglašava "mrtvom".

Činjenica je i da, makar ove godine, banke gotovo da ni ne oglašavaju neke posebne uslove za polaganje depozita u domaćoj i stranim valutama.

Te dve stvari čine da čak i oni koji žele da oroče neki novac - ne znaju gde to da urade.

U takvoj situaciji, većina onih koji mogu da oroče ili nekako ulože svoj kapital, traži alternativu klasičnoj oročenoj štednji. Zbog toga ove godine, umesto da pričamo o ponudi štednje banaka - razmatramo njene alternative.

Da li će se ovakav trend "nepostojeće" štednje uskoro promeniti, i da li zaista postoji isplativa alternativa?

"Bankarske kamate i trendovi na tržištu nekretnina su prilično povezane pojave. Veliki doprinos galopirajućem rastu nekretnina dale su niske kamate na štednju koje su, pak, posledica aktuelne monetarne politike ključnih centralnih banaka. Stoga će se ovaj trend promeniti tek sa rastom kamata u ključnim svetskim privredama (SAD i Evrozona, pre svega), a glavni faktor koji će ovu promenu prouzrokovati je inflacija. Prilično je realno da kamate počnu postepeno da se povećavaju već sredinom naredne godine, ali će centralne banke svakako biti oprezne u ovom poslu kako ne bi ugrozile oporavak privredne aktivnosti“, kaže za portal Kamatica Nenad Gujaničić, glavni broker investicionog društva Momentum.

"Kada govorimo o investicionim fondovima, treba najpre reći da se kod nas generalno nije zapatio ovaj način investiranja, ako ne računamo gotovinske investicione fondove koji imaju koliko-toliko solidnu imovinu. Ove vrste finansijskih institucija nude prinose koji su neznatno bolji od aktuelnih kamata na štednju, mahom su naslonjeni na banke, pa stoga ne čudi njihov kontinuirani rast“, kaže Gujančić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: