"Ugovorili smo liniju renomirane nemačke kompanije, snabdevaćemo i zemlje regiona i Evrope"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike za proizvodnju vakcina.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 09.09.2021.

11:38

Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

"Nalazim se na izuzetnoj lokaciji, ponosan što počinjemo gradnju novih kapaciteta za proizvodnju i punjenjenje vakcina", rekao je Vučić.

Kako je rekao, na taj način, zajedno sa kineskim i emiratskim partnerima rešavamo i deo regionalnih i globalnih problema.

"Snabdevaćemo vakcinama ne samo Srbiju već i zemlje regiona i Evrope", istakao je Vučić.

"Do kraja marta 2022 godine imaćemo prvi pogon, prva faza, a već od aprila moći ćemo da se pojavimo na tržištu sa vakcinama", kazao je. "Bićemo među prvima u svetu koji će imati mogućnost da zajednički sa našim partnetrima iz NR Kine i Ujedinjenih Emirata, menjamo sadržaj supstance i opet budemo među prvima u svetu koji će mnoge blagodeti novih naučnih otkrića moći da podelimo sa narodom i učinimo da ljudi budu još bezbedniji i da efikasnost, kvalitet i efektivnost vakcina bude na još višem nivou", kazao je.

Prema njegovim rečima, proizvodni kapacitet fabrike biće 40 miliona doza godišnje a proizvodićemo 30 miliona doza.

"Ovo je naše zajedničko ulaganje a za punjenje i zatvaranje vakcina ugovorili smo liniju renomirane nemačke kompanije Sintegon", kazao je predsednik Srbije dodavši da fabrika mora biti izgrađena po najvišim standardima. "Oni poseduju sve zaštitne sisteme od kontaminacije po najvišim standardima", ističe Vučić.

"Ovde ćemo imati 180 zaposlenih, a ukupno ćemo zaposliti 300, od čega će 40 odsto biti visoko kvalifikovani", istakao je Vučić. Kako je dodao, ova saradnja Srbiji garantuje mirniju budućnost.

"Ova fabrika biće nam potrebna u narednih 100 godina, ne samo za koronu. To je ogroman tehnološki napredak za našu zemlju", naglasio je.

"Kada počnemo da proizvodimo vakcine za životinje, videćete kako ćemo da zarađujemo veliki novac u budućnosti", kazao je predsednik Srbije.
Vučić je rekao da su vlasnici fabrike za proizvodnju vakcine, koja će biti izgrađena u Zemunu, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina, a to je, kazao je, već najavljeno prilikom potpisivanja tripartitnog memoranduma.

Vučić je to rekao u odgovoru na pitanje novinara ko je pravi vlasnik fabrike za čiju izgradnjuje danas položen kamen temeljac.

"Svi smo po 33,3 odsto vlasnici i mi i Kinezi i UAE", rekao je Vučić.

Fabrika Sinofarma u Srbiji dokaz uspešne saradnje

Početak izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije "Sinofarm" još jedan je dokaz uspešne saradnje Kine i Srbije, izjavila je danas ambasadorka ove zemlje u Srbiji Čen Bo i istakla da ovaj projekat simboluzuje novi početak saradnje dve zemlje u oblasti zdravstva.

Ambadasorka je na ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju fabrike u zemunskom naselju Soko Salaš rekla da će to doprineti borbi protiv epidemije i ekonomskom rastu Srbije.

Dodala je da je zahvaljujući saradnji između Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata došlo do uspešnog početka realizacije ovog projekta.

"Ova saradnja je dokaz da jedino jedinstveni možemo da pobedimo ovu pošast", naglasila je ambasadorka i poželela uspešnu i brzu realizaciju projekta.

Generalni i izvršni direktor kompanije Mubadala i član Upravnog odbora kompanije Grupa 42 Kaldun Al Mubarak rekao je da je

polažen kamen temeljac za pogon koji će imati kapacitet da isporuči mlione vakcina na godišnjem nivou koje će, kako kaže, zaštiti živote i pomoći Srbiji, Evropi i globalnoj zajednici da prevaziđu pandemiju korona virusa.

Al Mubarak je kazao da je izgradnja fabrike dokaz da je moguće graditi globalna partnerstva i investicione odnose oko zajedničckih izazova i zajedničkih mogućnosti.

"Važno je da smo zajedno sa partnerima u Srbiji i kompanijom Sinofarm na putu da imamo moderan pogon za proizvodnju vakcina za nekoliko meseci", rekao je Al Mubarak.

Video porukom obratio se predsednik kompanije Sinofarm Liju Sjingdžen koji je rekao da je polaganje kamena temeljca za proizvodni pogon Sinofarma istorijski trenutak za, kako je rekao, najveću i najjaču kompaniju u Aziji.

On je kazao da je u borbi protiv epidemije kovida-19 Sinofarm razvio četiri vakcine na osnovu tri različite tehnike i da su vakcine tog proizvođača registrovane i plasirane na tržište devet zemalja sveta, a odobrene za upotrebu u 105 zemalja i regiona u svetu.

Dodao je da je proizvedeno i isporučeno skoro dve milijarde doza Sinofarm vakcina širom sveta.

"Prijateljstvo Srbije i Kine ima dugu istoriju, pod rukovodstvom dveju zemalja vakcina Sinofarm stupila je na tle Srbije što predstavlja novi model međunarodne saradnje i zajedničke borbe protiv pandemije, rekao je Liju i zahvalio je predsedniku Vučiću i Vladi Srbije na snažnoj podršci na tom projektu.

Potpredsednik Kineske nacionalne gripacije za biotehnologiju CNBG Jang Huičuan rekao je da su vakcine Sinofarm, između ostalog, odobrene za vakcinaciju dece od 3 do 14 godina u Kini i UAE.

"Mi smo ispunili obećanje predsednika Sija da će kineska vakcina biti globalni proizvod", rekao on.

Dodao je da je Sinofa povećao izgradnju proizvodnih pogona u Kini i da je godišnja proizvodnja vakcina premašila pet milijardi doza što tu kompaniju, kako je istakao, čini najvećim proizvođačem i dobavljačem vakcina na svetu. Polaganje kamena temeljca za fabriku vakcina obavljeno je u zemunskom naselju Soko Salaš, u delu privredne zone Auto-put. Kamen temeljac su zajedno položili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, Kaldun Al Mubarak generalni i izvršni direktor kompanije Mubadals i član upravnog odbora kompanije Grupa 42, generalni direktor kompanije Grupa 42 Peng Sijao.

Fabrika za proizvodnju kineskog Sinofarma gradi se uz zajedničko ulaganje Srbije, Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: